Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarožník s mákem
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 15
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3500 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 350 g
Tuky 210 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tvarožník s mákem, který jsme si vypůjčili z Polska, se skvěle hodí pro jakoukoliv sváteční příležitost. K šálku kávy či čaje je naprosto dokonalý. Máme pro vás na něj jednoduchý recept, který se vždy povede! 

Suroviny

Na těsto
kypřicí prášek do pečiva 5 g
máslo 125 g
vychlazené + navíc na vymazání
Na makovou náplň
mléko 125 g
mák mletý 150 g
podle chuti
vejce 1 ks
strouhanka 50 g
Na tvarohovou náplň
vejce 4 ks
sůl 1 špetka
máslo 125 g
změklé
+ navíc podle chuti
vanilkový
mandlové aroma ČL
Na čokoládovou polevu
tmavá čokoláda 100 g

Postup

1

Připravte křehké těsto. Mouku, kypřicí prášek do pečiva a studené máslo propracujte nožem na drobenku. Přidejte moučkový cukr a žloutky a rychle rukama vypracujte těsto. Zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice na cca 60 minut.

2

Předehřejte troubu na 180°C. Dortovou formu o rozměrech 24 x 24 cm vymažte máslem a vysypte strouhankou. Těsto vyválejte na velikost dna, vyložte jím formu a propíchejte vidličkou. Pečte 10–15 minut.

3

Připravte makovou náplň – vlijte do rendlíku mléko, přidejte mák a společně provařte do zhoustnutí, pak vsypte cukr podle chuti, zjemněte máslem a vmíchejte rozinky a kandovanou pomerančovou kůru. Nechte vychladnout. Vmíchejte vejce a strouhanku.

4

Připravte tvarohovou náplň. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sýr. Změkké máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Nepřestávejte míchat a přidejte postupně žloutky a poté po dávkách i tvaroh a nakonec pudinkový prášek. Přidejte pár kapek mandlového aroma. Stěrkou zapracujte ušlehaný sníh z bílků. Ochutnejte a doslaďte podle chuti.

5

Na upečený korpus rozetřete makovou náplň a uhlaďte. Na ni nalijte tvarohovou náplň a také uhlaďte.

6

Pečte 60 minut. Nechte zcela vychladnout ve formě.

7

Připravte polevu. Čokoládu nalámeme na kousky do žáruvzdorné misky, přidejte smetanu a rozpusťte ve vodní lázni. Polevou polijte vychladlý tvarožník.

Recept a fotografie převzaty z Moje Gotowanie.

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč