Zcela libové uzené je výhra jen na první pohled. Naopak prorostlejší krkovice či bůček a vypečený tuk dají pokrmu lepší chuť.
Suroviny
brambory
800
g
uvařené ve slupce
uzené maso
600
g
uzená krkovice bez kosti
anglická slanina
100
g
na tenké plátky
cibule
1
ks
na tenké plátky
zelí kysané
500
g
lehce vymačkané
sůl
jalovec
6
kuliček
bobkový list
2
ks
hřebíček
4
ks
paprika mletá sladká
1
ČL
smetana
200
ml
na vaření či ke šlehání
Postup
1
Brambory oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Uzené maso nakrájejte přes vlákno rovněž na silnější plátky.
2
Troubu předehřejete na 200 °C. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vyložte plátky slaniny, půlkou dávky brambor, osolte, opepřete a na brambory rozložte cibuli a část zelí.
3
Posypte celým kořením a na zelí rozložte nakrájené uzené maso, pak zbylé zelí a brambory. Povrch osolte, přelijte smetanou s rozmíchanou paprikou a vložte do předehřáté trouby.
4
Pečte 30–40 minut, až brambory zezlátnou a zelí změkne. Před podáváním nechte chvíli odpočinout.
NĚCO NAVÍC
- Zapékat můžete i plátky syrových brambor – jen pozor, syrové brambory kvůli kyselému zelí zůstanou křupavé a úplně nezměknou.
- Velmi kvalitní uzené koupíte v řetězci Globus a v řeznictví František Kšána a syn v Praze 6 v Patočkově ulici.