Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční perníčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 392
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3459 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 574 g
Tuky 73 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánoční perníčky si upečte pěkně s předstihem, aby se stihly do Vánoc rozležet. Tento recept využijete i ke kreativnímu zdobení bílkovou polevou. Když před pečením uděláte do perníčků malou dírku, získáte tak krásné a chutné jedlé ozdoby na vánoční stromeček. Recept na vánoční perníčky rozhodně vyzkoušejte i během roku, příležitost se jistě najde.

Suroviny

hřebíček, skořice, vanilka, anýz, badyán
med 2 PL
vejce 2 ks
případně hera
Na polevu

Postup

1

Příprava těsta: 
Mouku a cukr spolu prosejte a nasypte na vál, přidejte perníkové koření, med, vejce a tuk, a ručne vypracujte hladké, vláčné a tuhé těsto.

2

Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na dva až tři dny uležet na chladné místo mimo lednici.

3

Vykrajování:
Na vál dejte trochu mouky a těsto znovu prohněťte. Potom vyválejte na asi 2 milimetry tenký plát. Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek z něj vykrájejte perníčky.

4

Jak péct perníčky:
Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem při 170 stupních podle velikosti perníčkú zhruba 8–12 minut. 

5

Zdobení:
Perníčky po vychladnutí zdobte bílkovou polevou: utřete bílek s cukrem a po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak, abyste získali lesklou a polotuhou hmotu. Polevu dejte do cukrářského sáčku s malým otvorem a zdobte perníčky podle fantazie. Můžete přidat i potravinářské barvivo. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

19.11.2021 15:25
Těsto je skvělé, vláčné, nelepí se a krásně se mi s ním pracovalo. Děkuji a doporučuji.
10.12.2015 00:57

Tento recept opravdu nepotřebuje kypřící prášek ani sodu nebo se na ni jen v seznamu ingrediencí zapomnělo?

14.12.2015 10:55

Dobrý den, ano, recept je v pořádku.

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...