Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční dort s veselými zvířátky
Velikonoční dort s veselými zvířátky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční dort s veselými zvířátky

3.8/5 Počet hodnocení: 42
Více než hodinu Snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6303 kcal
Bílkoviny 209 g
Sacharidy 640 g
Tuky 312 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Veselý dort s barevnými zvířátky ozdobí nejen velikonoční stůl. Můžete ho upéct také pro ty, kteří své narozeniny slaví v jarních měsících.

Suroviny

vejce 4 ks
větší, bílky a žloutky zvlášť
sůl 1 špetka
škrob 50 g
kukuřičný
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
jahodový džem 4 PL
jahody 400 g
na plátky
Na krém
netučný
pomerančová šťáva 3 PL
Na ozdobu
marcipánová hmota
bílková

Postup

1

K bílkům přidejte 4 lžíce studené vody a ušlehejte z nich pevný sníh.

2

Přimíchejte k nim špetku soli, vanilkový i moučkový cukr a nakonec jeden po druhém i žloutky.

3

Mouku smíchejte se škrobem a práškem do pečiva a postupně zapracujte do sněhu.

4

Dortovou formu o průměru 26 centimetrů vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a přelijte do ní těsto.

5

Pečte zhruba půl hodiny v troubě předehřáté na 180 °C. Vyndejte a nechte zcela zchladnout.

6

Prvních pět ingrediencí na krém smíchejte a nakonec přidejte i dotuha vyšlehanou smetanu. Dort podélně rozkrojte, spodní díl potřete marmeládou a zhruba třetinou krému. Na krém dejte jahody, přiklopte vrchním dílem a poté vršek i boky dortu potřete krémem.

7

Marcipánovou hmotu vyválejte a vykrájejte z ní jarní symboly – tulipány, zajíčky či ptáčky, ozdobte je bílkovou polevou a spolu s vajíčky jimi ozdobte dort.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...