Vepřová roláda s bramborovou kaší je skvělá, docela jednoduchá a udělá velkou parádu při nedělním obědě i při večeři pro přátele. Základem rolády je vepřová plec a jako náplň jsme zvolili umíchaná vejce s pažitkou, šunku a sterilovanou okurku. Tato kombinace kromě fantastické chuti vytvoří po rozkrojení nádhernou mozaiku.
Suroviny
Postup
Vejce prošlehejte se smetanou a pažitkou a na nepřilnavé pánvi umíchejte. Odstavte.
Troubu předehřejte na 180 °C.
Plec očistěte, podélně rozřízněte řezem, který bude směřovat dovnitř masa ve tvaru širokého Z, aby se pak maso otevřelo do plátu, který rozklepejte na sílu 2 cm. Osolte, opepřete a potřete hořčicí.
Podél kratší strany rozložte šunku, na ni rozprostřete míchaná vajíčka a okurky – po straně nechte asi 3 cm volné. Boční kraje zahněte dovnitř, pevně zarolujte a svažte po celé délce provázkem.
V pánvi rozpalte sádlo a roládu na něm zprudka opečte ze všech stran.
Vyjměte a ve výpeku osmahněte cibuli.
Vše potom přesuňte do pekáče, přidejte bobkový list a podlijte vodou. Zakryjte a pečte zhruba jednu hodinu, průběžně přelévejte šťávou z masa a případně podlévejte vodou.
Po upečení maso vyjměte, odstraňte provázek a nakrájejte na plátky.
Na bramborovou kaši oloupejte brambory a uvařte je v osolené vodě doměkka. Sceďte a rozšťouchejte s máslem a smetanou. Dochuťte solí.