Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové ‚buffalo‘ uši s omáčkou z modrého sýra
Vepřové ‚buffalo‘ uši s omáčkou z modrého sýra
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřové ‚buffalo‘ uši s omáčkou z modrého sýra

4.5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob jako předkrm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3439 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 280 g
Tuky 185 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřové uši nejsou pro každého, ale kdo se odváží, získá vynikající chuťovku k pivu. A protože o uši nebývá obvykle v masně rvačka, možná vám je řezník dá jen tak od cesty.

Suroviny

vepřové uši (3–4 kusy podle velikosti)
vývar 500 ml
vepřový nebo drůběží
ve slupce, přepůlená a opečená nasucho na řezu do tmava
česnek 3 stroužky
oloupané
mrkev 1 ks
nakrájená na kusy
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na kusy
petrželka 3 snítky
rozmarýn 3 snítky
tymián 3 snítky
fenyklová semínka 1 ČL
pepř celý 5 kuliček
nebo podle chuti
Na obalení a dokončení
sůl 1 ČL
fenykl 1 špetka
mletý
pepř
čerstvě mletý
česnek sušený 1 ČL
rostlinný olej
na smažení
sriracha 80 ml
nebo buffalo omáčka
máslo 100 g
na kostičky
jablečný ocet 80 ml
Na omáčku z modrýho sýra

Postup

1

Uši zkontrolujte, případně zbavte zbytků štětin a nečistot – dobře to jde, když je vydrhnete pod tekoucí vodou drátěnkou. Pak uši vložte do hrnce a zalijte vývarem, aby byly ponořené (případně dolijte vodou, bude-li vývaru málo). Přidejte cibuli, česnek, zeleninu, bylinky a koření. Na mírném ohni táhněte s lehce poodklopenou pokličkou doměkka, trvá to cca 2,5 hodiny. Máte-li žáruvzdorný hrnec, můžete jej bez pokličky umístit do trouby rozehřáté na 120°C a pomalu dusit 4 hodiny.

2

Uvařené uši vyjměte a nechte okapat a vychladnout, případně dosušte. Pak nakrájejte na proužky. Smíchejte hladkou mouku se solí, cukrem a sypkým kořením a obalte ve směsi nakrájené kousky uší.

3

Rozehřejte v rendlíku vysokou vrstvu rostlinného oleje na cca 180°C a smažte po dávkách kousky uší dokřupava.

4

Zatímco se uši smaží, smíchejte přísady na omáčku z modrého sýra. Můžete vše rozmixovat pro hladkou konzistenci nebo rozmačkat vidličkou pro rustikální vzhled. 

5

V dalším rendlíku zahřejte zvolenou pálivou omáčku, přidejte máslo a ocet a prošlehejte dohladka. Rychle v omáčce obalte smažené kousky a podávejte ihned s omáčkou z modrého sýra.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...