Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové kotlety na houbách
Vepřové kotlety na houbách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřové kotlety na houbách

4.5/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1550 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 37 g
Tuky 80 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Estragon je tajná finta profesionálních kuchařů. Dodá smetanové omáčce neotřelou chuť s mírným nádechem anýzu. Pokud u vás na zahrádce neroste nebo vám jeho aroma nevyhovuje, klidně sáhněte po obyčejné hladkolisté petrželce. Další možností je i kerblík. 

Suroviny

kotleta 4 ks
bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 1 PL
houby 400 g
čerstvé – nejlépe hřibovité houby nebo lišky, očištěné a nakrájené na kousky
česnek 2 stroužky
drcené
brandy 1 sklenka
nemusí být
vývar kuřecí 250 ml
nebo podle potřeby
estragon
nasekaný

Postup

1

Kotlety vyndejte včas z lednice a pořádně je nasolte a nechte dojít pokojové teploty. Pokud mají při okrajích vrstvu tuku, mírně ji nařízněte (ale ne do masa), aby se nezačaly na pánvi kroutit. Pak je opepřete a obalte v hladké mouce. 

2

V pánvi rozehřejte 1 lžíci másla s olejem a opečte maso. Kotlety vyjměte a uchovejte v teple. Do pánve přidejte zbývající máslo a vsypte houby, drcený česnek a opečte houby dozlatova. Osolte, podle chuti zalijte brandy a nechte alkohol skoro odpařit. 

3

Vraťte do pánve maso, podlijte vývarem, aby byly kotlety cca ze tří čtvrtin ponořené. Přiklopte a duste, až maso změkne, dle tloušťky kotlet to trvá zhruba 40 minut. Občas zkontrolujte, a pokud je třeba, přilijte ještě trochu vývaru. 

4

Nakonec do omáčky rozmíchejte pár lžic zakysané smetany a nasekaný estragon a podávejte. Jako příloha se hodí jak bramborová kaše, tak rýže. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč