Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní recept na křehké těsto
Základní recept na křehké těsto
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Základní recept na křehké těsto

3.9/5 Počet hodnocení: 44
Do 15 minut Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3650 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 319 g
Tuky 219 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete koláče z křehkého těsta s ovocnou náplní a efektním zdobením? Pak si náš recept na křehké těsto uložte nebo zapište do sešítku. Protože se vám bude hodit v průběhu celého roku. Ať už ho naplníte jahodami, broskvemi, švestkami, jablky, tvarohem, pudinkem nebo ovocnou zavařeninou, vždy bude chutnat výtečně. S našimi recepty a podrobným návodem upečete ty nejkrásnější moučníky babího léta.

JAK NA ZÁKLADNÍ KŘEHKÉ TĚSTO A JABLEČNÝ KOLÁČ Z NĚJ SE MŮŽETE PODÍVAT V NAŠEM VIDEU

Skryt pre seznam

Suroviny

sůl ČL
máslo 240 g
vychlazené a nakrájené na kostičky + trocha navíc na vymazání formy
lze použít i jablečný či bílý vinný ocet
vejce 1 ks
velké
voda 90 ml
ledová

Postup

1

Mouku, cukr a sůl dejte do robotu s noži a krátce promixujte, aby se přísady promísily. 

2

Přidejte máslo a několika pulzy propracujte, aby vznikla jemná drobenka. Nepoužíváte-li robot, ale nůž a prsty, pracujte rychle, těsto se nesmí příliš zahřát. 

3

Pak přilijte 90 ml ledové vody a citronovou šťávu, přidejte vejce a hněťte, až vznikne soudržné těsto. Pokud je těsto příliš suché, přilévejte po troškách ještě ledovou vodu (cca 30 ml).

4

Těsto pak rozdělte na poloviny, zploštěte je do tvaru disku, zabalte do potravinářské fólie a nejméně na 30 minut dejte do lednice. Dále ho použijte podle jednotlivých receptů na švestkový koláč s makovým mascarpone, hruškový koláč se slaným medem a bourbonem, ostružinový koláč s citronem a vanilkou, jablečný koláč s kořením chai, broskvové koláčky nebo jablečný koláč z videa výše.

NĚCO NAVÍC
Těsto v lednici vydrží 3 dny, v mrazáku až měsíc.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/9

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...