Pod moučníkem posypaným kokosem se v troubě vytvoří karamelová omáčka ochucená vanilkou. Nelekejte se množství tekutiny nalité na těsto, po upečení z ní zbyde na dně tolik husté omáčky, kolik je potřeba. Aby se nevsákla do moučníku, nenechávejte ho příliš dlouho stát.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Pečicí nádobu o objemu 2 litry (o rozměrech cca 30x20cm) vymažte máslem.
Ve džbánku prošlehejte rozpuštěné máslo, vejce, sůl a kokosové mléko. Do velké mísy nasypte cukr, mouku, strouhaný kokos a kypřicí prášek. Promíchejte, pak zalijte obsahem džbánku a vymíchejte hladké těsto. Nalijte je do připravené nádoby a stěrkou či lžící vyškrabte zbytky. Povrch těsta uhlaďte.
Na omáčku odměřte 400 ml právě vroucí vody. V míse promíchejte cukr se škrobem, vlijte odměřenou vodu, zlatý sirup a vanilkový extrakt a rychle promíchejte. Směsí přelijte těsto v pečicí nádobě a posypte kokosovými plátky.
Nádobu vložte na mřížku doprostřed trouby a pečte 35–40 minut, aby povrch zkřupavěl a zpevnil – moučník by měl plavat na bublající karamelové omáčce. Nechte stát 10 minut, aby se omáčka usadila, pak podávejte lžící, doplněné smetanou podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Zlatý sirup je tradiční anglický výrobek, jedná se o hustou jantarově zbarvenou variantu invertovaného cukrového sirupu. Koupit se dá na www.candy-store.cz. Máme pro vás i recept na domácí.