Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem
https://www.apetitonline.cz/recept/zemlovka-s-rebarborou-vanilkovym-kremem , ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4317 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 465 g
Tuky 223 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na žemlovku potřebujete kromě staršího pečiva především tu nejrůžovější rebarboru, jakou seženete. Pak ji hrdě můžete podávat i jako slavnostní dezert!

Náš tip: Jak na rebarboru? 

 
Skryt pre seznam

Suroviny

kůra na proužky + trocha šťávy
kůra + trocha šťávy
očištěná, na 4 cm kousky
mléko 400 ml
plnotučné
podélně rozpůlený
vanilkový
vejce 3 ks
velká
změklé + navíc na vymazání formy
pečivo 250 g
sladké starší kynuté pečivo, lze použít i mazanec, vánočku, loupáky
na posypání

Postup

1

Do velké pánve, kam se vejde rebarbora v jedné vrstvě, nasypte 50 g cukru. Přidejte 100 ml vody a po lžičce citronové a pomerančové šťávy. Nechte rozpustit na sirup.

2

Jakmile se sirup začne vařit, přidejte kousky rebarbory a 1 minutu povařte. Rebarboru otočte a vařte další minutu.

3

Následně rebarboru sceďte a sirup uchovejte. Nechte vystydnout.

4

Mléko, smetanu, vanilkový lusk a proužky citrusů dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu.

5

Mezitím promíchejte ve velké míse zbylý cukr s pudinkovým práškem. Přidejte 1 vejce a rozšlehejte do hladké pasty.

6

Pak vešlehejte zbylá vejce a žloutek navíc. Do směsi cukru a vajec přilijte tenkým pramínkem horkou mléčnou směs, nepřestávejte šlehat, až obě směsi propojíte v tekutý krém.

7

Troškou másla vymažte zapékací nádobu o rozměrech 30 x 20 cm, kynuté pečivo nakrájejte na silné plátky a namažte je máslem.

8

Namazané kousky pečiva naskládejte do zapékací nádoby a prokládejte je kousky rebarbory až do spotřebování obou surovin.

9

Přes cedník nalijte na rebarboru s pečivem krém. Nechte 30 minut nasáknout.

10

Pak předehřejte troubu na 180°C a dejte do konvice vařit vodu.

11

Zapékací nádobu postavte do hlubokého pekáče a nalijte kolem horkou vodu tak, aby nádoba byla do poloviny ponořená ve vodní lázni.

12

Pocukrujte vršek moučkovým cukrem a pečte 35–40 minut: pečivo by se mělo nafouknout a zezlátnout a krém zatuhnout.

13

Podávejte se zbylým sirupem z rebarbory či hustou smetanou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...