Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.7/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1881 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 157 g
Tuky 87 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

I pouhá představa stačí k tomu, aby se začaly sbíhat sliny. A co teprve, když lžičkou naberete nadýchanou čokoládovou pěnu a necháte ji rozplynout na jazyku…

Suroviny

čokoláda na vaření 200 g
kvalitní
vinné nebo ovocné pálenky dle chuti
přírodní
K podávání
na posypání
sušenky
křupavé, piškoty apod.

Postup

1

Nastrouhejte 50 g čokolády a dejte stranou. Zbytek nalámejte na menší kousky a rozpusťte je ve vodní lázni. Jakmile je čokoláda tekutá, kastrol stáhněte z ohně. Misku ponechte v hrnci a do čokolády vmíchejte pálenku. Pokud směs zhoustne, nic se neděje – rozpustí se znova.

2

Bílky vyšlehejte dotuha. Pak za postupného přidávání cukru šlehejte, dokud nezískáte lesklý a tuhý sníh. Zvlášť ušlehejte smetanu.

3

Misku s rozpuštěnou čokoládou sundejte z vodní lázně a přimíchejte do ní lžíci sněhové hmoty. Čokoláda by měla trochu zřídnout. Pak vše přelijte do misky se sněhem a lehce promíchejte. Stejně lehce vmíchejte šlehačku a dvě třetiny nastrouhané čokolády. Rozdělte směs do šesti šálků a dejte chladit do ledničky alespoň na dvě hodiny (úplně nejlépe přes noc).

4

Před podáváním posypte zbylou nastrouhanou čokoládou, podle chuti poprašte cukrem a doplňte sušenkami nebo piškoty.

Tip na obměnu
Pěnu báječně obměníte čokoládou s příchutí. Místo klasické hořké čokolády použijte například čokoládu s pomerančem nebo mátou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

19.10.2008 18:16
Měla jsem stejný problém jako Kateřina-po přidání alkoholu se čokoláda srazila a ne a ne se znovu rozpustit. Vyřešila jsem to za pomoci ručního mixéru...i když se mi zdálo, že ne všechno se mi podařilo rozmixovat, výsledek byl jemný a lahodný. Proto i přes malé problémy nelze než doporučit, výsledná chuť byla fantastická!
13.12.2007 10:28
Po přidání alkoholu (použila jsem koňakový likér grand marnier) se čokoláda srazila, jak varuje návod. Bohužel se odmítala znovu rozpustit i přes horkou vodní lázeň. O receptu mám tudíž vážné pochybnosti.
04.09.2007 21:01
Recept se nachází v č.4/06, sp.příl. Čokoláda str.4