Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí na víně s brusinkami
Hovězí na víně s brusinkami
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Hovězí na víně s brusinkami

4/5 Počet hodnocení: 41
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2782 kcal
Bílkoviny 229 g
Sacharidy 78 g
Tuky 139 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na dušených masech je skvělé, že si někde tiše bublají a nevyžadují od vás žádné eskamotérské kousky. Rozhodně platí, že ohřívaná jsou lepší. Většinou na ně vytáhnu ten největší kastrol a přebytky zamrazím. A rozhodně zkuste původně americký trik s dušením v troubě – ušetří vám spoustu práce!

Suroviny

nejlépe kližka nebo přední
nejlépe červená, nakrájená na plátky
olivový olej 4 PL
vývar hovězí 300 ml
zavařené
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
petržel
sekaná, na dochucení

Postup

1

Maso nakrájejte na silnější plátky, a ty pak na ‚gulášové‘ nebo drobnější kostky. Poprašte moukou, solí a pepřem, nebo tyto suroviny vsypte spolu s kostkami hovězího do igelitového sáčku. Když jím pak pořádně zatřesete, maso se rychle a stejnoměrně obalí.

2

Ve velkém silnostěnném kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte část oleje. Vsypte do něj kousky masa tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, a ze všech stran je opečte, až zhnědnou. Pak je hned vyjměte na hluboký talíř. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.

3

Do kastrolu přilijte zbytek oleje, vsypte cibuli, osmahněte ji a do kastrolu vraťte maso i se šťávou, která se nashromáždila v talíři. Přilijte víno i vývar, promíchejte, osolte a opepřete. Přikryjte pokličkou a vložte do trouby. Maso se bude dusit rovnoměrněji než při dušení na sporáku.

4

Po deseti minutách stáhněte teplotu o dvacet stupňů a hovězí zvolna duste asi hodinu a půl, dokud není opravdu krásně měkké. Občas zkontrolujte, jestli se nevydusilo moc šťávy; v tom případě maso trochu podlijte horkou vodou nebo vínem. V závěru přidejte do omáčky brusinky, promíchejte a ještě prohřejte. Podávejte s bramborovou kaší, rýží nebo knedlíky, posypané zelenou petrželkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/10

Komentáře

19.02.2008 10:46
Tak já se jednou za 14 dní scházím ještě se dvěma známýma a vždy vaříme něco z apetitu - a toto byla skvělá volba - mňamka. (A i ti co moc maso nemuseli si toto dali - fakt úspěch). Jen nevím co budeme dělat příště - tolik receptů, že vybrat jen jeden je problém.
03.09.2007 16:15
Recept se nachází v č.10/05, str.20
08.05.2007 17:30
Souhlasím s Ivkou, že dušení v troubě je sice dlouhé, ale výsledek stojí za to. Akorát si na to dušení nechte tak 2 až 2,5 hodiny.
06.06.2006 21:37
Dušení v troubě jsem praktikovala v PN, kdy jsem ležela se zánětem ledviny a kmitání okolo sporáku mi příliš nešlo. Skutečně vynikající způsob, sama jsem byla překvapená.
09.05.2006 17:45
Tento recept jsem uvařila manželovi,který je opravdu gurmán a jen tak něčím se mu nezavděčím a byl ohromenje to opravdu perfektní recept,který budu vařit často.Dušení v troubě mě nadchlo masíčko je opravdu rovnoměrně měkounké i když to trvá 2,5 h ale to za to stojí.Vínem jsem nešetřila dala jsem 300ml pro 2 osoby a bylo to moc dobrý.Tento recept všem doporučuju a díky apetitu se manželovi vždy zavděčím.
03.05.2006 18:49
Dusit doporučuju v papiňáku... Dlouho to trvá..
06.06.2006 21:40
....ale ubírá na kvalitě.