Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kari s vepřovo-krevetovými masovými kuličkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2776 kcal
Bílkoviny 441 g
Sacharidy 170 g
Tuky 60 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Masové kuličky jsou jednoduše hit. Zkombinujte je s červeným kari a vznikne zcela návyková záležitost, kterou budete vařit zas a znova.

Suroviny

krevety 15 ks
velké, syrové, oloupané
česnek 2 stroužky
drcené
zázvor (čerstvý) 3 cm
najemno
rybí omáčka 3 PL
+ další na ochucení
vývar kuřecí 250 ml
palmový cukr 1 PL
limetová šťáva 2 PL
bazalka
thajská
nudle rýžové
k podávání
Na nakládanou cibuli
vinný ocet bílý 2 PL
palmový cukr 1 PL
nasekaný
na tenká kolečka

Postup

1

Smíchejte mleté maso, krevety, česnek, zázvor, 1 lžíci rybí omáčky a bílek, případně dochuťte další rybí omáčkou. Dejte na hodinu do chladničky. Navlhčenýma rukama pak tvarujte kuličky a na rozpáleném oleji je po částech opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte a odložte.

2

Ztlumte plamen, do uvolněné pánve dejte kari pastu a restujte za stálého míchání 30–60 sekund, aby se rozvoněla. Přilijte kokosové mléko, vývar a zbylé 2 lžíce rybí omáčky, přidejte cukr a přiveďte k varu. Vraťte kuličky a vařte 10–12 minut, až omáčka zhoustne a kuličky budou hotové.

3

Mezitím naložte cibuli. Smíchejte ocet s cukrem, až se cukr rozpustí. Přimíchejte cibuli a opatrně ji rozeberte na kroužky. Nechte 5 minut stát, pak podávejte.

4

Do hotového kari vmíchejte limetovou šťávu a podávejte s rýžovými nudlemi ozdobené nakládanou cibulí a bylinkami.

DOMÁCÍ ČERVENÁ KARI PASTA

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA 1 MENŠÍ SKLENIČKU (CCA 250 ml) ■ VELMI SNADNÉ

Do robotu dejte 4 stroužky česneku, pokrájené nahrubo, 6cm kousek zázvoru, oloupaný a pokrájený nahrubo, 4 listy kaffirové limety, 2 šalotky, oloupané a nakrájené nahrubo, 3 čerstvé červené chilli papričky, 1 lžičku krevetové pasty, 1/2 lžičky mořské soli, 1–2 lžíce arašídového oleje, 1/3 hrnku nasekaného palmového cukru a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě pasta vydrží v chladničce až 1 měsíc. Můžete ji také zamrazit, nejlépe v tvořítku na led, kde si rovnou připravíte jednotlivé dávky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3