„Uvařit dušenou mrkvičku s hráškem zvládne i malé dítě, ale nikdo ji neuvaří tak jako moje mamka. Když jedu domů, vždycky si ji (tak trochu bráchovi navzdory) přeju k obědu – ať je pátek, nebo svátek,“ prozrazuje šéfredaktorka Marie Holobrádková.
Suroviny
Postup
V kastrolu nechte na másle zesklovatět cibuli, pak přidejte špek a krátce jej opečte. Přidejte mrkev a asi 5 minut opékejte. Pak vsypte hrášek, podlijte trochou vývaru či vody, osolte a opepřete a ochuťte kapkou citronové šťávy, chcete-li, a duste doměkka.
Ve smetaně prošlehejte mouku, vlijte do hrnce a vařte 5 minut, aby se mouka provařila a mrkvička s hráškem zahustila. Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu a odstavte.
Podávejte s vajíčkem (volským okem či vařeným natvrdo) a vařenými bramborami posypanými petrželkou či krajícem chleba.