Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená hovězí žebra s květákovým pyré a červenou řepou
Pečená hovězí žebra s květákovým pyré a červenou řepou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená hovězí žebra s květákovým pyré a červenou řepou

5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7063 kcal
Bílkoviny 430 g
Sacharidy 322 g
Tuky 511 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso nejspíš potěší hlavně pány, neotřelé přílohy zase dámy... 

Suroviny

hovězí žebra 2 kg
masitá žebra nasekaná na 10-15cm kousky
Na marinádu
švestková povidla 300 ml
česnek 4 stroužek
oloupaný
paprika mletá uzená 1 ČL
mletá
slunečnicový olej 100 ml
+ navíc na řepu
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Na květák
rozebraný na růžičky
větší, varný typ B či C, oloupané, nakrájené
Na řepu
střední, uvařená doměkka, vychladlá
balzamikový ocet 2 PL

Postup

1

Všechny suroviny na marinádu dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.

2

Žebra do ní naložte a nechte v chladničce marinovat alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Potom je dejte do pekáče i s marinádou, přiklopte, vložte do trouby a pečte při 120°C cca 6 hodin, až bude maso zcela měkké. Podle potřeby podlévejte vodou.

3

Pak žebra odklopte, zvyšte teplotu v troubě na 180°C a pečte ještě cca 20 minut, až kůrčička zkaramelizuje – podle potřeby přelévejte vypečenou šťávou.

4

Mezitím připravte květák. Růžičky květáku a brambory dejte do rendlíku, zalijte mlékem, osolte a vařte 20 minut doměkka. Rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém, zašlehejte smetanu a máslo a dochuťte solí a pepřem. Propasírujte přes jemné síto. Uchovejte horké.

5

Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Těsně před podáváním je v pánvi na 1 lžíci oleje zprudka opečte, osolte a zakápněte balzamikovým octem. Podávejte se žebry a květákovým pyré.

NĚCO NAVÍC
Nemáte-li čas na pomalé pečení, lze žebra předvařit v osolené vodě téměř doměkka. Marinujte až poté a pečte na 180°C cca 1 hodinu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11