Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pesto z medvědího česneku
Pesto z medvědího česneku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pesto z medvědího česneku

4.1/5 Počet hodnocení: 85
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1239 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 3 g
Tuky 138 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ve vodě či vlhké utěrce vydrží čerstvé listy medvědího česneku v lednici 2 až 3 dny. Uchovat je ale můžete i zpracované: nasekejte je a uložte do mrazáku nebo z nich připravte pesto či tinkturu. Recept na pesto z medvědího česneku je skvělou alternativou klasického bazalkového pesta. Dejte si ho s těstovinami, hodí se i na steaky či ryby nebo na pečivo. Ozdobit jím můžete také jarní polévku či tousty.

Suroviny

sůl mořská
hrubá
kajenský pepř špetka
50 g
kešu oříšky nesolené
strouhaný
ořechový olej 150 ml
lze nahradit méně výrazným panenským olivovým, + na zakápnutí

Postup

1

Listy medvědího česneku omyjte, osušte, dávejte je po dávkách do hluboké nádoby a tyčovým mixérem mixujte s trouchou soli nahrubo.

2

Přidejte zbylé suroviny a umixujte hladkou pastu. Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a kajenským pepřem.

3

Povrch zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě v chladničce (vydrží maximálně týden). Pro delší uchování pesto zamrazte.

KAM PRO NĚJ
Medvědí česnek koupíte brzy zjara na trzích nebo si ho můžete natrhat v lužních lesích, kde vytváří celé koberce listů. Výtečný je i česnek podivný s užšími listy. Při rozemnutí voní oba po česneku, a tím se liší od jedovaté konvalinky i ocúnu, kterým se vzhledem podobají. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4