Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Quinoové placičky s jogurtovým dipem

Quinoové placičky s jogurtovým dipem

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1379 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 106 g
Tuky 74 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do placiček se "zdravé" schovává snadno...

Suroviny

quinoa 70 g
nejlépe barevná
hrášek 120 g
mražený, spařený, scezený
1 PL
pasta tahini
2 PL
petrželka kudrnka nadrobno, + k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
olivový olej 5 PL
polníček 1
k podávání
Na dip
kopr 1 svazek
čerstvý, nasekaný, + k podávání
čerstvá
česnek 1 stroužek
utřený
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Quinou zalijte v rendlíku 175ml vody, přiveďte k varu, zakryjte dobře těsnící poklicí, zmírněte oheň a 10 minut vařte. Odstavte a nechte 5 minut přiklopené stát. Nechte zcela vychladnout.

2

Mezitím smíchejte přísady na dip a odložte ho do chladničky.

3

V robotu zpracujte na hrubou pastu hrášek, mouku, polovinu quinoy, tahini a petrželku, podle chuti osolte a opepřete. V míse promíchejte se zbývající quinoou. Mokrýma rukama vytvarujte vždy lžíci hmoty do placičky. Ve velké nepřilnavé pánvi na středním ohni smažte po dávkách z každé strany cca 6 minut dozlatova.

4

Placičky podávejte s dresinkem a polníčkem. Můžete je též posypat dalším koprem a petrželkou.

NĚCO NAVÍC

Potřebujete-li mít placičky bezlepkové, nahraďte hladkou mouku moukou rýžovou. Namísto tahini můžete použít jemné arašídové máslo, výsledná chuť sice bude jiná, ale také zajímavá.

Quinoa je bílkovinová bomba a jako taková je důležitá pro vegetariány. Patří mezi tzv. nepravé obiloviny a snadno a rychle se připravuje. Je bez lepku, bohatá na vlákninu. Má jemnou oříškovou příchuť a nadlouho dodává pocit sytosti. Možný stín na ni vrhají okolnosti produkce a dopad na obyčejné obyvatele Latinské Ameriky, kde se pěstuje.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3