Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýže s karamelizovanou cibulkou

Rýže s karamelizovanou cibulkou

4.6/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 487 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 95 g
Tuky 3 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se libanonskou kuchyní, v níž se ochucená směs rýže a čočky původně podávala jako jídlo chudých. 

Suroviny

rýže basmati 75 g
olivový olej
velké, přepůlené, na plátky
česnek 2 stroužek
neoloupané
vývar kuřecí 200 ml
vroucí
římský kmín 1,5 ČL
mletý, + na poprášení jogurtu
petrželka 1 svazek
nasekané lístky, + celé lístky na ozdobu
k podávání

Postup

1

Rýži nasypte do mísy, zalijte vroucí vodou a nechte nasáknout. Ve velké nepřilnavé pánvi na oleji rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a špetku soli a za občasného míchání zvolna opékejte dozlatova.

2

Mezitím vsypte do hrnce čočku, zalijte studenou vodou, přidejte česnek a přiveďte k varu. Vařte 20 minut. Sceďte a vraťte do čistého hrnce.

3

Sceďte rýži a přesuňte ji k předvařené čočce. Přidejte polovinu opečené cibule a uvařený česnek z čočky vymáčknutý ze slupky. Zalijte drůbežím vývarem, vsypte římský kmín s 1/2 lžičky soli a přiveďte k varu. Zvolna vařte přiklopené 12–15 minut, až se tekutina vstřebá a rýže bude měkká. Vmíchejte petrželku a podávejte posypané zbylou opečenou cibulí, ozdobené lístky petrželky a s jogurtem poprášeným trochou římského kmínu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4