Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát s quinoou a pečenou mrkví

Salát s quinoou a pečenou mrkví

3.6/5 Počet hodnocení: 13
Do 20 minut Snadné Pro 1-2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3021 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 271 g
Tuky 178 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečená kořeněná mrkev je přímo návyková! Přidejte výživnou quinou, hrst brusinek a pražených ořechů a mix zelených lístků a na světě je salát, který bude s chutí svačit, obědvat i večeřet...

Suroviny

mletá
římský kmín 1 ČL
mletý
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
koriandr čerstvý 1 ČL
mletý
mletá
kajenský pepř ½ ČL
kardamom ¼ ČL
mletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
mrkev 4 ks
olivový olej 7 PL
panenský
quinoa 1 hrnek
hnědá / červená
hořčice dijonská 1 ČL
sušené brusinky ½ hrnek
rukola+polníček (nebo jinýn mix salátů)
petrželka hrst

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. V menší míse promíchejte všechno koření. Mrkev podélně nakrájejte (na mandolíně) na plátky, cibuli také a obojí dejte do mísy. Přilijte 2 lžíce olivového oleje, přidejte 1 lžíci směsi koření a vše promíchejte. Přesypte na plech a dejte péct do trouby na zhruba 20-25 minut. Jednou či dvakrát promíchejte.

2

Ořechy vsypte na plech (nebo klidně jen do dortové formy) a přidejte do trouby k zelenině, pečte zhruba 7 minut, jen aby zezlátly a rozvoněly se. Nechte vychladnout a nasekejte nahrubo.

3

V menším hrnci promíchejte quinou, 2 lžičky kořenicí směsi, přilijte 2 hrnky vody a přiveďte k varu. Přikryjte a zvolna vařte, až se voda vsákne a quinoa bude měkká, zhruba 15-18 minut. Odklopte, načechrejte vidličkou a nechte vychladnout.

4

V míse smíchejte 2 lžíce oleje, lžíci citronové šťávy, osolte a opepřete. Přidejte polníček a rukolu a promíchejte. Salát dejte na talíř. V té samé míse promíchejte zbylý olej (3 lžíce) se lžící citronové šťávy, přistrouhejte kůru z poloviny citronu a přidejte hořčici a lžičku koření. Promíchejte a přidejte quinou, ořechy, brusinky, petrželku a pečenou zeleninu. Nandejte na salát a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Pokud si salát ponesete do práce, nechte polníček a rukolu bez zálivky a tu naopak přidejte ke quinoe. Vše smíchejte až těsně před podáváním. Tak vám salát do oběda nezvadne.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9