Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z pole na talíř: Ovládněte přípravu chřestu jako šéfkuchaři. Připravíte z něj efektní lahůdky, kterým nikdo neodolá

Slaný koláč se zeleným chřestem a slaninou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Chřest se často podává jako příloha k masu nebo rybám. Můžete ho použít i do salátů, rizota nebo do těstovin. Chřest lze skvěle použít jako hlavní součást vegetariánských jídel. Báječně chutná blanšírovaný jako předkrm s holandskou omáčkou. Jak ho dobře připravit?

Chřest patří mezi oblíbenou jarní zeleninu, která má jemnou, lehce oříškovou chuť. Nejlepší je chřest čerstvý, který k zákazníkům neputuje z velké dáli. Poznáte ho podle toho, že jeho konce nejsou zcela zaschlé a výhonky ovadlé a gumové. Až čerstvý chřest přinesete domů, bude potřeba jej před další úpravou potřeba očistit.

Jak očistit chřest?

  • U zeleného chřestu nejprve odstraňte konce stonků, které bývají dřevnaté. Můžete je buď odlomit v místě, kde se výhonek přirozeně láme, nebo odříznout přibližně 1–2 cm od konce.
  • Bílý chřest oloupejte škrabkou na brambory.
Skryt pre seznam

Jak tepelně upravit chřest

  1. Blanšírováním ve vroucí vodě. Chřest ponořte do vařící vody na 2–4 minuty a poté ho rychle přendejte do misky se studenou vodou a ledem. Tím se okamžitě zastaví proces vaření, chřest si zachová krásnou zelenou barvu i křupavost. Blanšírovaný chřest můžete podávat s máslem, kapkou citronové šťávy a strouhaným parmazánem nebo holandskou omáčkou.
  2. Pečením v troubě. Chřest můžete jen potřít olivovým olejem, osolit, opepřit a péct v předehřáté troubě na 200 °C asi 10–15 minut.
  3. Grilováním: Chřestu sluší také grilování. Potřete výhonky olejem a dejte na rozpálený rošt či grilovací pánev. Chřestu stačí na rožni jen pár minut.
  4. Rychlým restováním: Rychlé osmahnutí na pánvi s trochou másla nebo oleje je další skvělý způsob, kterým zvýrazníte přirozenou chuť chřestu. Restovaný chřest můžete přidat ke smažené rýži či restovaným nudlím nebo podávat jako zeleninovou přílohu.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč