Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Levné, rychlé a zdravé: Objevte kouzlo zelníků, které zpropagovala i Magdalena Dobromila Rettigová

Zelníky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zelníky jsou klenot české kuchyně, do své kuchařky je zařadila už Magdalena Dobromila Rettigová v první polovině devatenáctého století. Těsto z kynutého i nekynutého těsta se plní sladkým dušeným zelím.

Zelníky nebo zelňáky? Oboje

Název zelníky a zelňáky pravděpodobně vychází z českých regionálních dialektů. V obou případech však jde o tradiční zelné placky. Jana Florentýna Zatloukalová na svých webových stránkách Kuchařka pro dceru uvádí, že označení zelňáky nejspíš pochází z Valašska. Zelňáky jsou však populární i v jižních Čechách, v Krkonoších se připravují zelníky.

  • Zatloukalová dále zmiňuje, že ve většině historických zmínek se zelníky připravují z čerstvého dušeného zelí místo kysaného, které se naopak velmi často využívá v receptech na zelné placky podobné bramborákům.
  • Kromě různých pojmenování zelných placek existují i odlišné recepty, v nichž obvykle nesmí chybět zelí, mouka, sádlo a vejce, ale mohou se ozvláštnit přidáním smažené cibulky, česneku, škvarků, slaniny nebo kmínu. Podávat je lze třeba se zakysanou smetanou nebo česnekovým dipem.
  • Další zajímavou variantou jsou slezské zelníky na sladko, do kterých se přidává zelí oslazené krupicovým cukrem.

Tip: Pokud se stravujete vegetariánsky, sádlo můžete nahradit olivovým olejem, který se zelníky také fantasticky ladí.

Jak na zelníky od Rettigové? Zkuste tradiční recept

Na území Čech se zelníky proslavily už v 19. století, kdy se často připravovaly coby výživné, ale současně levné jídlo, které zasytilo celou rodinu. O jejich popularitu se s největší pravděpodobností zasadila ikonická osobnost české gastronomie – Magdalena Dobromila Rettigová. 

  • Ta ve svém proslulém kuchařském díle zvaném Domácí kuchařka z roku 1826 uvedla hned dva předpisy na zelníky – s použitím kvasnic i bez nich. Právě kynuté zelníky si můžete připravit podle jejího originálního receptu:

„Rozeber pěknou zelnou hlávku, lístky přemej ve studené vodě, pak je drobnince usekej, dej na rendlík kus másla, dej do něho to zelí a nech ho na uhlíčku do měkká dusit, osol ho patřičně, okořeň pepřem a nech ho vychladnout. K zadělání těsta vezmi žejdlík sladké smetany, dva nebo tři žloutky, lot tlučeného cukru, 3 lžíce hustých kvasnic, pěkné mouky a 4 loty másla, hodně těsto vypracuj až jde od vařečky, a nech ho skynout; pak ho osol, dej ho na vál a dělej tenounké lístky, jak velké zelníky míti chceš, dej vždy na jeden lístek hezky tlustě zelí, druhý lístek dej navrch, dobře je okolo zadělej a nech je trochu skynout; načež potři plech máslem a klaď zelníky na něj; když jsou na jedné straně dost červené, pomaž je povrchu máslem a obrať je, aby po obou. stranách hezky zčervenaly; potom je ještě pomaž, máslem a dej je vlažné na stůl. Také se mohou pect na suchém plechu, pak rozpuštěným máslem pomastit – nejsou tak příliš mastné.“

Nejen chutné, ale i zdravé

Zelí je bohatou zásobárnou řady zdraví prospěšných látek, například vysoký obsah vlákniny podporuje trávení. Ani sádla se v zelnících nemusíte bát – obsahuje totiž méně nasycených tuků než máslo a je dobrým zdrojem vitamínu D, uvádí server Prevention. Kromě toho v něm najdete kyselinu olejovou, která pomáhá snižovat hladinu LDL neboli „špatného“ cholesterolu

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...