Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ostřejší život s chilli papričkami. Co stojí za jejich pálivostí, jak z nich připravit džem, omáčku nebo dip a jak prospívají zdraví

Smažená polenta s česnekovým chilli olejem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Když se řekne asijská kuchyně, mnoha lidem se vybaví exotická vůně, neodolatelná chuť a pestré barvy... a hořící pusa. Na tom všem se podílí čerstvost surovin, kulinářský um místních kuchařů a poctivá dávka chilli. To tvoří jednu ze surovin, bez které se žádná z asijských kuchyní neobejde.

Asijská kuchyně se řadí mezi nejzdravější, nejchutnější a nejpestřejší na světě. Nejen díky používání čerstvých surovin, velkého zastoupení zeleniny, ale také díky množství koření, které působí blahodárně na lidský organismus. A chilli do této skupiny jednoznačně patří.  

Proč dát chilli šanci?

  • Látka zodpovědná za pálivost chilli, kapsaicinzrychluje metabolismus a tím napomáhá spalování tuků.
  • Také tlumí chuť na sladké a posiluje imunitu. 
  • Podporuje produkci hormonů štěstí a dokáže tak navodit lepší náladu. 

Abyste tyto benefity využili, zařaďte chilli do vašeho jídelníčku. Pokud s ostrými jídly začínáte, nebo jim příliš neholdujete, doporučujeme pálivé koření přidávat postupněNejlépe až do hotového jídla, kde si jej můžete individuálně dávkovat podle chuti a snesitelnosti.  

V případě, že jste milovníci sladkého, i u vás si papričky najdou své místo. Velmi oblíbená je kombinace chilli s tmavou čokoládou, nebo ovocných chilli džemech, pěnách a sorbetech.

Pálivost chilli papriček 

Intenzita pálivosti chilli se odvíjí od množství kapsaicinu, které jednotlivé v různé míře obsahují. Tento alkaloid najdete v dužině i v semínkách plodu. Pokud se látka dostane do kontaktu se sliznicí budete si to pravděpodobně dlouho pamatovat – vyvolá totiž pocit pálení. Při vyšší koncentraci dokáže podráždit i pokožku, proto při manipulaci s těmi nejostřejšími papričkami raději nezapomínejte používat rukavice. Odrůd s různou intenzitou ostrosti je celá řada a určitě si mezi nimi každý vybere podle své chuti a odvahy. 

Co jste možná nevěděli? 

  • Pálivost se měří pomocí tzv. Scovilleovy stupnice, jednotkou jsou Scovilleovy jednotky pálivosti (SHU).
  • Asi nejznámější Jalapeňo obsahuje maximálně 8 000 SHU. Další známou odrůdou je například Habanero,& která dosahuje 350 000 SHU.
  • Paprička, která byla vypěstovaná především proto, aby se pokořením dvoumilionové hranice SHU zapsala do Guinessovy knihy rekordů, získala jméno Trinidad Scorpion Moruga.
  • V současné době je za největšího strašáka považována paprička Pepper X. Vyšlechtil ho Ed Curie a jako první přesáhla hodnotu pálivosti 3 000 000 SHU.

Kolumbovy papričky 

Nejstarší zmínka o chilli potravině je více jak šest tisíc let stará a dochovala se z archeologických nálezů ve střední a jižní Americe.

  • Největší zásluhu na rozšíření štiplavých papriček na evropském kontinentu měl mořeplavec Kryštof Kolumbus, který je dovezl ze svých cest.
  • Svou štiplavostí mu připomínaly tehdy již známý pepř, proto pojmenoval tuto objevenou rostlinku pepper (v angličtině stejné označení pro papriku i pepř).
  • Zpočátku bylo chilli ve Španělsku považováno spíše jen za botanickou kuriozitu.nedostupnost pepře a současně nemožnost vypěstovat si jej přiměla místní mnichy ke kulinářským experimentům. Postupně začlenili objev z daleké Ameriky mezi hojně používané suroviny nejen v kuchyni, ale i v lékařství.
  • Díky obchodování Španělůse chilli rozšířilo na Blízký Východ, do Japonska, Koreje, Číny a jihovýchodní Asie. Ostré plody rychle zdomácněly a staly se nedílnou součástí místních pokrmů.

Zdroje informací: ScovilleScale, MasterClass, ChilliPepperMadness

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...