Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte v sezoně: mangold

mangold
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Ačkoli v české kuchyni není tolik rozšířený jako špenát, na zahrádkách i v bedýnkách trhovců si již vydobyl své místo. Ochutnejte mangold, podzimní zeleninu, kterou využijete všude tam, kde špenát.

Zdravé listí

Mangold je listová zelenina příbuzná řepě. Jeho listy jsou chuťově podobné právě lístkům mladé řepy. Jako každá zelenina i mangold obsahuje vitaminy a minerály prospěšné lidskému organismu. Najdete v něm například vitaminy A, B, C, draslík, fosfor, hořčík, železo a vápník. Pokud ho pěstujete na své zahrádce, máte až do listopadu skvělou příležitost sklízet čerstvou listovou zeleninu.

K masu i do polévky

Řapík magoldu je velmi tuhý, lístky jsou však křehké podobně jako listy špenátu. Před úpravou řapík mangoldu vykrojte a krátce povařte. Lístky stačí jen spařit nebo nechat na teplé pánvi krátce zavadnout. Stejně jako špenátu mu sluší co nejkratší úprava.

Podávat ho můžete jako přílohu k masu a rybě (recept Apetitu). Nehodí se ke zvěřině, která je k němu příliš chuťově výrazná. Výborný je jako náplň do slaných koláčů a závinů. Uplatní se také v hustých sytivých polévkách (recept Apetitu).

Připravila Jana Kopřivová

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...