Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

S chutí tradice: uzené maso

uzené maso
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Nejlepší je uzené s kyselou okurkou a hedvábnou bramborovou kaší. My však pro vás máme i další skvělá jídla.

Není uzené jako uzené. Správně se má maso nasolit, nechat několik dnů až týdnů zrát a pak teprve pomalu vyudit. Ze 100 kg je potom asi 80 kg špičkového uzeného.

V honbě za ziskem však dnes mnozí výrobci maso kvůli zvětšení objemu nastříkají přídatnými látkami, udí hned a rychle. Ze 100 kg masa jsou tak schopni vyrobit 180 kg mdlého uzeného.

Kvalitní uzené předá pokrmu svou kouřovou chuť a vůni. Kupujte ho u dobrého řezníka, který vám zároveň i poradí, jestli se dá rovnou jíst, nebo je třeba ho tepelně upravit.

Pěkně voňavé

Uzená krkovička a bůček jsou dobře prorostlé tukem a hodí se na pečení; svědčí jim i opékání nebo grilování. Plec, kýta a pečeně jsou trochu sušší, tudíž pamatujte na časté podlévání; lepší jsou vařené či napařované.

Jídla s vůní uzeného

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...