S nízkosacharidovou dietou přišel v 70. letech 20. století doktor Robert Atkinson. Dietu proslavily osobnosti, které ji držely jako Jennifer Aniston, Renée Zelweger nebo Kim Kardashian. Populární je dodnes, slibuje totiž rychlé výsledky.
Principem Atkinsonovy diety je nízký příjem sacharidů. Organismus tak čerpá energii hlavně z bílkovin a tuků. Abyste ale dosáhli dlouhodobých výsledků, stojí tento režim na 4 fázích.
1. fáze
Je zapotřebí hlídat si povolený příjem sacharidů, který je v každé z fázi lehce odlišný. Začíná se drastickým omezením sacharidů na 20 g denně. Pro představu – zhruba jedno menší jablko.
- Z jídelníčku tedy musíte prakticky vynechat pečivo, obiloviny, luštěniny, brambory, džusy a slazené drinky, ovoce (kromě bobulí), kořenovou zeleninu, nízkotučné produkty, hotové dresinky, sladkosti a alkohol. Strava se zakládá především na bílkovinách a tucích.
Obsah sacharidů na 100 g ve vybraných surovinách:
Potravina | Obsah sacharidů | Z toho cukry |
---|---|---|
Rajče | 4 g | 3 g |
Domácí perník | 35 g | 17 g |
Snickers (váha 50g/ks) | 61 g | 51 g |
Steak z kuřecích prsou | 10 g | 0 g |
Libový hovězí steak | 0 g | 0 g |
Jablko | 13 g | 11 g |
Coca cola | 11 g | 11 g |
Filet z tresky | 0 g | 0 g |
Vařené brambory | 19 g | 0 g |
2. fáze
Po této fázi (trvající zhruba 2 týdny) můžete přidat dalších 5 gramů sacharidů na den. V této fázi musíte setrvat do doby, než budete již téměř spokojeni s vaší váhou. Pak přejdete od 3. fáze.
3. fáze
Cílem této fáze je najít optimální hladinu sacharidů pro vaše tělo neboli množství při kterém nebudete ani hubnout, ani přibírat. Zjistíte ho postupným zvyšováním příjmu sacharidů na den. Pokud začnete přibírat, je logicky třeba sacharidy ubrat.
4. fáze
Poslední fáze je paradoxně nejdelší, jedná se vlastně o nový životní styl. Navrátíte se v ní ke svému původnímu jídelníčku s jednou jedinou změnou – musíte si stále udržovat příjem sacharidů ze třetí fáze.
Jaké potraviny můžete jíst?
Převážnou část jídelníčku byste měli založit na kvalitních nezpracovaných potravinách s vysokým obsahem bílkovin a tuků:
- Všechny druhy masa a tučné ryby: hovězí, vepřové, kuřecí i krůtí, losos, tuňák, pstruh či makrela
- Vejce, máslo, smetana a bílé jogurty s vysokým obsahem tuku. Čím víc tuku, tím méně sacharidů.
- Čerstvé i tvrdé sýry: mozzarella, mascarpone, parmazán, feta, cottage, niva, halloumi a další
- Ořechy a semínka: mandle, vlašské ořechy, lněná semínka, dýňová semínka, chia semínka
- Zdravé tuky: například extra panenský olivový olej, řepkový olej, avokádo, olivy, máslo
- Nízkosacharidová zelenina: zelená zelenina, rajčata, cibule, paprika atd.
- Bobulovité ovoce: maliny, jahody, borůvky, ostružiny
- Čistá voda.
Hlavní lákadla diety
Atkinsonova dieta slibuje především rychlý úbytek hmotnosti. Kromě sacharidů můžete jíst prakticky vše a neomezovat se v množství. Své oblíbené letní grilování či podzimní svatomartinskou husu si tak už s touto dietou nenecháte ujít. Pouze se rozlučte s houskou či knedlíky jako přílohou. A to nejspíš navždy, pokud nechcete kila rychle získat zpět.
V čem by mohl být háček?
Dodržování omezeného příjmu sacharidů musí být trvalé, máte-li si novou váhu udržet. Mnoho lidí se ale po skončení diety dříve či později vrátí ke svému původnímu životnímu stylu a dostaví se tak nechvalně známý jojo efekt (nabrání kil zpět).
- Navíc snížený příjem sacharidů může způsobit únavu, nespavost, průjem, vysokou konzumací masa zase hrozí onemocnění jako dna.
Další nízkosacharidové diety
Atkinsonova dieta je nejznámější low carb dieta, v současné době je ale diet na podobném principu celá řada. Třeba keto dieta je ještě striktnější varianta nízkosacharidové diety, při které jsou sacharidy prakticky vynechány. Na stejném principu stojí i výživové směry low carb high protein/high fat.
Zdroje: Healthline, WomansHealth