Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sbohem, břišní tuku. Jak se ho jednoduše a rychle zbavit pomocí změny v jídelníčku

Kuře s čočkovým ,rizotem‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Viscerální tuk je tuk, který se hromadí v dutině břišní a obklopuje orgány. Může zvyšovat riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka 2. typu a některé typy rakoviny. Naštěstí existují způsoby, jak viscerální tuk snížit pouhou změnou stravování.  

Omezte sladké potraviny a nápoje 

Sladké potraviny a nápoje obsahují spoustu cukru (jednoduchých sacharidů), který způsobuje  přibývání na váze. Cukry, které nespálíme během dne při výdeji energie, se ukládají v podobě tuku.

  • Jednou čokoládovou tyčinkou navíc načerpáte často kalorický příjem jako z jednoho hlavního jídla, její výživová hodnota je však žalostná. Poslouží pouze jako rychlý zdroj energie. 
  • Vynechte sladkosti, sladké pečivo, limonády a slazené nápoje.
  • Místo toho sáhněte po ovoci a zelenině, která obsahuje komplexní sacharidy a vlákninu.

 

Jezte více vlákniny 

Když už jsme u té vlákniny, zaměřte se i na to, jestli jí máte dost. Vláknina dokáže zasytit na delší dobu, což může pomoci předejít třeba nočnímu vkrádání se do lednice.

  • Je důležitá pro naše trávení. Mezi zdroje vlákniny patří ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, fazole a luštěniny

Vybírejte si zdravé tuky 

Ne všechny tuky jsou stejné. Vyhýbejte se přepáleným tukům a vysoce průmyslově zpracovaným potravinám.

  • Mezi potraviny s obsahem zdravých tuků patří například ořechy, semena, avokádo, tučné ryby a olivový olej
  • Zdravé tuky také zahrnují za studena lisované oleje, které můžete bez obav použít třeba jako zálivku do salátu.

Vyhýbejte se zpracovaným potravinám 

Z vysoce průmyslově zpracovaných potravin tělo získává hlavně tzv. rafinované sacharidy a rostlinné tuky nejrůznějších podob a původu – a s nimi spoustu tzv. prázdných kalorií. 

  • Čím víc zpracovaný je potravinářský výrobek, tím víc se vzdaluje od přirozeného jídla a tím míň mikroživin obsahuje.
  • Sušenky, pečivo, trvanlivé produkty, předpřipravené výrobky, polotovary s hromadou surovin ve složení a složitým výrobním procesem za sebou přispívají k hromadění viscerálního tuku a dalším zdravotním problémům.
  • Zaměřte na konzumaci nebo vlastní zpracování původních nezpracovaných přirozených potravin. 

Pijte hodně vody 

Pití dostatečného množství vody vám pomůže udržet hydrataci, která je důležitá pro trávení i celkové zdraví. 

  • Denní příjem tekutin u zdravého dospělého člověka by tak měl činit okolo 2 až 3 litrů v závislosti na fyzické aktivitě.

Omezte konzumaci alkoholu 

Alkohol je vysoce kalorický a našemu zdraví neprospívá ani kapka. Může také zvyšovat riziko dalších zdravotních problémů, jako jsou onemocnění jater a některé typy rakoviny.

  • Ženy by měly pít maximálně 25 gramů alkoholu, což jsou zhruba dvě malá piva nebo tři decilitry vína a muži 45 gramů alkoholu za den.

Neexistuje ale dieta, která by vás zbavila nadobro viscerálního tuku bez cvičení. Proto se snažte každý den pohybovat na čerstvém vzduchu a minimálně třikrát týdně si zacvičte.  

Zdroje: Health, Healthline, Women's Health, Healthy

 
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...