Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí
Koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s citronovým krémem a sněhovou čepicí

4.3/5 Počet hodnocení: 38
Do hodiny Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4926 kcal
Bílkoviny 158 g
Sacharidy 435 g
Tuky 277 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Supersnadný sušenkový základ, citronový krém sladký i kyselý tak akorát a nadýchaná sněhová čepice. Tenhle koláč budete zbožňovat!

Suroviny

Na sušenkový základ
sušenky 200 g
grahamové nebo jiné méně sladké
máslo 100 g
rozpuštěné
Na citronovou náplň
z vajec velikosti L
397 g, slazené
nastrouhaná z 1 citronu
čerstvě vymačkaná (asi ze 3 citronů)
Na sněhovou čepici
z vajec velikosti L
vinný kámen ¼ ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 190°C.

2

Sušenky rozmixujte v robotu, vsypte do mísy a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs vytlačte rukama na dno i do stran koláčové formy o průměru 18 cm.

3

Pečte 10 minut ve středu trouby dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte odpočinout na mřížce. Teplotu v troubě snižte na 160°C.

4

Všechny uvedené ingredience na citronovou náplň vyšlehejte dohladka, nalijte na upečený sušenkový korpus a pečte 15 minut.

5

Zatímco se koláč peče, připravte sníh tzv. švýcarskou cestou. V kovové misce prošlehejte bílky s cukrem do pěny, pak dejte mísu nad vodní lázeň a šlehejte 2–4 minuty, bílky by měly být teplé a cukr úplně rozpuštěný.

6

Mísu sejměte z vodní lázně, přidejte vinný kámen a šlehejte dalších 3–5 minut dotuha.

7

Koláč vyjměte z trouby, připravený sníh navrstvěte lžící na citronovou náplň, rozprostřete po celém povrchu koláče až k okrajům sušenkového korpusu a obrácenou stranou lžíce vytvořte nadýchanou sněhovou čepici. Hotovou čepici efektně ožehněte opalovací pistolí, pokud ji nemáte, strčte koláč na chviličku do trouby pod gril, ale hlídejte ho, velmi rychle tmavne!

8

Koláč nechte úplně vychladnout na mřížce, asi 3 hodiny. V lednici vydrží zakrytý alobalem 2 dny.

NĚCO NAVÍC
Klasický citronový krém připravíte takto: Do ohnivzdorné mísy dejte vymačkanou šťávu a jemně nastrouhanou kůru ze 4 citronů, 200 g krupicového cukru a 100 g másla. Mísu posaďte nad vodní lázeň a míchejte, až se rozpustí cukr. Za stálého míchání přidejte 3 vejce a 1 žloutek. Míchejte do zhoustnutí asi 10–12 minut. Odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout. Pokud krém ihned nepoužijete, naplňte jím vysterilizované uzavíratelné sklenice a skladujte ho v chladničce.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Komentáře

30.03.2020 20:56

Koláč příjemně překvapil. Zpočátku jsem se obávala bílkové čepice, ale všechno dopadlo výborně a chutě skvěle ladily. S citronem jsem nešetřila a vyplatilo se, koláč je vynikající.

Apetit magazín