Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Prasorizo – řecká rýže s pórkem
Prasorizo – řecká rýže s pórkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Prasorizo – řecká rýže s pórkem

4.3/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3239 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 381 g
Tuky 135 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prasorizo (praso = řecky pórek) je tradiční řecký postní pokrm a jako takový se podává samotný. Skvělý je ale také v doprovodu sýra feta anebo jako příloha ke kuřecímu masu.

Suroviny

olivový olej panenský 100 ml
+ podle chuti k podávání
nakrájená nadrobno
jarní cibulka 4 ks
nakrájené na kolečka
česnek 6 stroužků
na plátky
pórek 2 ks
celkem 600 g, zbavený tmavě zelené části a nakrájený na tlustá šikmá kolečka
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 1,5 l
nebo voda
rýže kulatozrnná 120 g
jako na rizoto
rýže dlouhozrnná 200 g
běžná, ne basmati ani jasmínová
kopr 2 PL
čerstvý, nasekaný + na ozdobení
ze 2 najemno nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva + 1 na klínky k podávání
k podávání (nemusí být)

Postup

1

V rendlíku či hrnci rozehřejte olej na silném ohni. Potom zmírněte oheň na střední, vsypte cibuli a opékejte do změknutí
a zezlátnutí. Pak vsypte jarní cibulky, česnek a pórek. Opékejte další 2–3 minuty za občasného promíchání, aby mírně změkly. Osolte, zalijte 500ml vody. Zmírněte oheň na střední až mírný a zvolna vařte přiklopené 20 minut. Podle potřeby přilijte vroucí vodu.

2

Vlijte 1,2 litru horkého vývaru (nebo vroucí vody) a vsypte kulatozrnnou rýži. Přiklopte a vařte dalších 10 minut. Potom přidejte dlouhozrnnou rýži a vařte pod pokličkou ještě 15 minut, aby byly oba druhy rýže uvařené. Pokud by se tekutina ,ztratila‘, aniž by byla rýže hotová, přilijte další horký vývar či vodu.

3

Když se blíží posledních 5 minut vaření, přidejte kopr a citronovou kůru a šťávu podle chuti a také pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Výsledek by měl být hodně ,mokrý‘, ale ne kaše či polévka.

4

Podávejte ozdobené dalším pepřem a koprem, doplňte klínky citronu a podle chuti i fetou. Můžete pokapat také trochou olivového oleje.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč