Bylinky jsou důležitou součástí vaření po celém světě. Jejich aroma obohacuje a šperkuje připravované pokrmy. Některá jídla se bez konkrétních bylin dokonce ani neobejdou. Kde by byl salát caprese bez čerstvé bazalky, nebo česká koprovka...
Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
Jídlo vždy hrálo v našich životech důležitou roli. Jde samozřejmě v první řadě o prostředek k přežití. O způsob, jakým získat energii. Ale... Vztah k jídlu jsme však my lidé už v počátcích civilizace dokázali posunout na zcela jinou...
Hovězí po burgundsku, suflé, tartaletky, cassoulet, poulet basquaise, ratatouille, to jsou jídla, která se zrodila ve Francii. Francie je kolébkou moderní gastronomie, a každý profesionální kuchař by měl mít tradiční francouzská jídla v...
Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí schované ve známých chutích. Pojďte...
Tekutý chleba, zlatý mok nebo zrzek, tak u nás s láskou přezdíváme pivu. Často si bez něj neumíme představit nedělní oběd, někdo dokonce každý den. Berete ho jako prosté chutné potěšení, nebo si o něm také rádi povídáte? Své pivní znalosti...
Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okolí? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Řezy na plech už dávnou nejsou mezi dezerty popelkami. Jejich příprava je oproti zákuskům rychlejší, avšak na chuti a kráse se jim zcela jistě vyrovnají. Připravte je jako dezert na oslavu nebo jinou významnou událost. Uvidíte, že s ...
Patříte mezi generace, které zažily předlistopadovou éru československé gastronomie, nebo ji znáte spíš z vyprávění a dostává se k vám jako součást kulturního dědictví? Věřte, že s naším kvízem se nudit nebudete a kdoví, třeba se i něčemu...
Každá země Asie má svůj unikátní specifický styl vaření, který je ovlivněn místními surovinami, tradičními technikami a kulturními tradicemi. Jedno však mají společné – důraz na čerstvost a výrazné chutě.
...
Darren McGrady patnáct let chystal jídlo členům anglické královské rodiny a jeho pokrmy se dostaly i k několika americkým prezidentům. Potom, co službu u královské rodiny ukončil, začal prozrazovat, co má který člen k jídlu nejradši. Z jeho...
Když využijete domácí zásoby do posledního kousíčku, prospějete tím rodinným financím i naší planetě. Žít a chovat se šetrně je ekonomické i ekologické. Umíte to?
...
Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků opečených brambor. Zlatavé hranolky, francouzské brambory, šťouchačky s cibulkou nebo brambory na loupačku, bramborovou polévku nebo salát s majonézou. A to jsme vůbec nezmínili...
Velikonoce patří už tradičně k největším svátkům u nás. Poté, co jsme dojedli poslední zásoby vánočního cukroví, seškrtali seznam novoročních předsevzetí, je na čase se smířit s tím, že čas neúprosně utíká a jaro už klepe na dveře.
...
Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Kdo miluje vaření, nedá na čerstvé bylinky dopustit. Dodávají jídlům jedinečné aroma, ať už během vaření, nebo jako zelená ozdoba. Pokrmům dodají bylinky příjemnou svěžest a ještě díky nim jídlo krásně vypadá. Udělejte si náš kvíz, který...
Máte rádi, když vám hoří pusa? Užíváte si voňavé pokrmy plné chutí? Pak jste určitě objevili poklady thajské kuchyně, které patří mezi světové evergreeny. K tomu všemu jsou rychlé a lehké – k jejich přípravě se používají čerstvé  ...
Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Italská kuchyně je rozmanitá. Každý z dvaceti italských regionů se vyznačuje osobitými chutěmi, recepty, produkty a surovinami. Mezi evergreeny patří lasagne, pizza, boloňské ragú a krémové rizoto. Receptů však existují tisíce. Zkuste si...
Filmové příběhy není radno sledovat s prázdným žaludkem a prázdnou spíží. Filmoví tvůrci si často dají záležet na každém detailu, včetně zvuků mlaskání či cinkání příborem, které vyvolávají až fyziologickou reakci. Honila vás někdy při...
Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte.
...