Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nostalgie, která nepomíjí aneb Vzpomínky na pochoutky Zora nás vracejí do dětství

Obal nugátové pochoutky Zora
ZDROJ: Chocolate.Wrappers
sdílet:

Jestli mám něco spojeného se středoškolskými léty, je to čokoláda Zora. Prodávali ji v naší gymplácké kantýně a my ji potají ujídali při hodinách latiny, píše Petra. Když s odstupem nostalgicky vzpomínáme na mládí, často se nám vracejí sladké vzpomínky na chutě, vůně...

Podivné tajné složení nečokolády

Nutno podotknout, že tehdejší tabulka měla s čokoládou jen pramálo společného. Její historie sahá až do 50. let, dostupná byla v příchutích sójová, arašídová a nugátová a nesla dovětek pochoutka.

  • „Pochoutka“ byla z rostlinných tuků a kakaa, a s čokoládou měla společný snad jen tvar.
  • Tenkrát se složení potravin na obalech neuvádělo, proto můžeme jen odhadovat, z čeho byly vyrobené. Kdybyste dnes zkoumali složení původní arašídové nebo nugátové pochoutky, zřejmě by vám vstávaly vlasy hrůzou.

Pochoutky Zora milovaly generace před námi

Pochoutky Zora se časem rozrostly o další pochoutkové sourozence. Ještě před rokem 1989 byla k sehnání kokosová nebo mléčná, v 90. letech se sladké portfolio rozšířilo o vanilkovou příchuť či o jogurtové náplně.

Oblíbená byla hlavně jogurtová jahodová, která zastínila i banánovou nebo čistě jogurtovou příchuť a jako jedna z mála byla po dočasném pádu pochoutek značky Zora reinkarnována na počátku 21. století.

Příchutě přicházely a odcházely, stejně tak složení 

Za svou téměř šedesátiletou éru prošly pochoutky značky Zora několika proměnami. Měnily se nejen příchutě, ale i složení a dokonce i konzistence.

Někteří jistě vzpomenou na měkkou, okrově hnědou arašídovou pochoutku z přelomu tisíciletí. Ta byla o několik let později nahrazena o poznání pevnější strukturou i tmavší barvou, takže mnohem více připomínala opravdovou čokoládu.

Mazlavé tabulky z rostlinných tuků už jen ve vzpomínkách

V novém kabátu přežila arašídová i nugátová pochoutka až do roku 2013, kdy došlo v naprosté tichosti k definitivnímu ukončení výroby všech druhů zoráckých pochoutek.

Za koncem fenoménu pochoutek od Zory stojí pravděpodobně pokles zájmu ze strany spotřebitelů. V době, kdy je na trhu běžně dostupná kvalitní a dobrá čokoláda, se lidé nejspíš vracejí k socialistickým „pochoutkám“ už pouze ve vzpomínkách.

Zdroje informací: ExtraFit, NutriData, Maminka

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petra.klimova

Apetit magazín

Oslavte konec školního roku! Dort od maminky je sázka na jistotu
  • Jak na to

Oslavte konec školního roku! Dort od maminky je sázka na jistotu

Maminky, také se vám stalo, že jste od svých dětí dostaly jasné zadání na domácí dort? Apetit vás nikdy nenechá ve ‚štychu‘, proto jsme pro vás v redakci připravili výběr těch nejlepších dětských dortů, kterými zaručeně zabodujete. ...