Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Jak dobře znáte bylinky?

bazalka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Kdo miluje vaření, nedá na čerstvé bylinky dopustit. Dodávají jídlům jedinečné aroma, ať už během vaření, nebo jako zelená ozdoba. Pokrmům dodají bylinky příjemnou svěžest a ještě díky nim jídlo krásně vypadá. Udělejte si náš kvíz, který najdete pod článekm.

Už naši pravěcí předkové údajně používali bylinky, aby vylepšili a doplnili chuť svých pokrmů. První písemné zmínky o vaření s bylinkami nacházíme v Sumerské říši.

  • Bylinky se používaly i ve starověkém Egyptě a Řecku. Starověcí Řekové prý milovali majoránku, tymián a šalvěj. Ty se hojně využívají dodnes.
  • Bylinky nejrůznějších chutí a vůní se používají ve všech světových kuchyních stále. 

Svěží petrželka či máta, jemně pikantní pažitka, výrazně voňavá bazalka, exotický koriandr jsou pro mnohá jídla  pověstnou třešinkou na dortu. Dokonce i mnohé sladké recepty a dezerty je množné ozvláštnit bylinkami.

Skryt pre seznam

Bylinky v kuchyni

Bylinky jsou všestranným a chutným doplňkem každé kuchyně. Nejen, že dodají vašim pokrmům vůni a chuť, ale nabízejí také řadu zdravotních výhod.

  • Od bazalky a koriandru po rozmarýn a tymián – při vaření si můžete vybrat z velkého množstí bylinek.
  • Můžete je použít čerstvé nebo sušené, do marinád, dresinků, polévek, dušených pokrmů a tak dále.
  • Nejen, že bylinky dodají vašim jídlům lahodný rozměr, ale lze jimi nahradit sůl.

Bylinky jako účinný lék

Byliny se používají po staletí pro své léčivé vlastnosti a chuť. Zahrnutí bylinek do vašeho jídelníčku nejenže dodá vašim jídlům nový rozměr, ale může také poskytnout řadu zdravotních výhod.

  • Od posílení imunity až po podporu trávení. Bylinky jsou přirozeným a účinným způsobem, jak zlepšit vaši celkové zdraví.
  • Mezi oblíbené bylinky patří bazalka, rozmarýn, tymián, oregano a petržel. Oblíbené jsou také divoké bylinky, které můžete na jaře najít při procházce. Například medvědí česnek, česnek viničný a podivný, ptačinec, česnáček lékařský a další. 

Jak dobře se vyznáte v bylinkách? Máme pro vás kvíz, ve kterém můžou vaše znalosti bylinek zazářit!

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč