Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Můj blog Kuchařka pro dceru končí, říká Jana Florentýna. Ale kolem vaření se budu točit dál

Jana Florentýna Pišová
ZDROJ: se souhlasem Jany Florentýny Pišové
sdílet:

Jedna z nejznámějších autorek českých kuchařek, Jana Florentýna Pišová (dříve Zatloukalová), oznámila, že končí s populárním blogem Kuchařka pro dceru. S psaním na blog jeho autorka skončila symbolicky v den desátého výročí od prvního publikovaného článku. Za jejím rozhodnutím stojí její zdravotní potíže.

Oplakala jsem to,“ popsala Florentýna své pocity, když se rozhodla s blogem skončit. „Nebyly to jen slzy smutku, že končí něco, co se už dávno stalo vaší i mojí součástí. Bylo to hlavně dojetí nad tím, co všechno tento blog způsobil a kolik dobrého přinesl.“

Intolerance lepku, alergie na mléko a astma

Hlavním důvodem jsou zdravotní potíže. Populární blogerka od dětství trpěla anémií a nedostatkem železa. Smířila se s tím, stejně jako s omezeními, která to s sebou nese. Nová praktická lékařka se ale o její dávné problémy začala víc zajímat. „A to nikdy nikdo nezjišťoval, kam se vám to železo ztrácí?,“ nespokojila se s pouhým konstatováním.

A tak se po sérii vyšetření před více než rokem Jana Florentýna Pišová dozvěděla, co za tím je. „Mám už přes rok diagnostikovanou celiakii a alergii na mléčnou bílkovinu,“ říká. Přišlo se také na to, že za jejím zhoršeným dýcháním nemůže jen krevní obraz, ale i astma a další onemocnění plic.

S českou kuchyní je konec

Všechno jsou to nepříjemné nemoci a jedinou možností zlepšení je dramatická změna stravování. Což je zásadní omezení pro člověka, který se živí vymýšlením nových receptů, vydáváním kuchařek a psaním o jídle s důrazem na českou kuchyni.

Píšu o normálním, našem, českém, obyčejném a skvělém jídle. O jídle plném pšenice, žita a ovsa, mléka, másla, tvarohu, sýrů a smetany. O tom nejlepším jídle na světě. Nemůžu psát o něčem, co neochutnám, co si v kuchyni nevypiplám a nestojím si za tím do posledního drobečku. Tahle diagnóza je pro mě jako invalidní důchod,“ říká se Jana Florentýna Pišová.

Skryt pre seznam

U vaření zůstane

A právě kvůli tomu s psaním blogu Kuchařka pro dceru končí. „Recept z minulého týdne není náhodný. Blog bude navždy odpočívat pod hroudou hlíny,“ odkázala Jana Florentýna na svůj poslední recept Krtkův dort snadno a rychle.

Co bude dál, zatím přesně blogerka a autorka sedmi kuchařských knih neví. Rozhodně chce zůstat u vaření a vše kolem něj. „Blog skončil, ale určitě bude pokračovat můj e-mailový klub, chci být pořád v kontaktu se čtenáři. Nová jídla a recepty budu tvořit dál, jen ještě přesně nevím, kde a jakou formou,“ slibuje Florentýna.

Chci radit, co jíst při celiakii

Jana Florentýna Pišová nejspíš vydá novou kuchařku, odrážet bude její novou cestu, tedy tu s celiakií. „Ráda bych napsala návod, jak zvládnout, když se člověk setká s touto diagnózou. Přišla mi řada reakcí, řeší to velká spousta lidí. Často se to týká dětí, kdy se problém násobí, protože se přenese na celou rodinu,“ říká blogerka.

Ani já jsem na začátku nic nevěděla, myslela jsem si, že to nějak vyřeší bezlepkové náhražky pečiva, mouky či těstovin, ale to nebyla správná úvaha. Po roce už jsem si systém našla, využila jsem snad všeho, co o vaření a surovinách vím, a můžu tak poradit, co a jak funguje.

Novinka do kuchyně

Jestli založí nový blog nebo nějaký jiný web, to se teprve uvidí. „Sama to v tuto chvíli nevím, nejspíš budu nějakou dobu hledat a experimentovat,“ krčí rameny. Co ale ví, je novinka v podobě produktu do kuchyně, o kuchařku ale nejde.

Jsem z toho nadšená, ale zatím nemohu ani naznačit, o co jde.“ Vše chce Jana Florentýna Pišová představit 15. června 2024 na Apetit pikniku v pražské Grébovce. „Doufám, že už budu mít výsledek v ruce. A pokud náhodou ne, tak už určitě prozradím, co to je.“

Skryt pre seznam

Související články

Autor: eva.ticha

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč