Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

13 skvělých receptů s pastinákem

13 skvělých receptů s pastinákem
ZDROJ: Apetit

Víte, jak spolehlivě rozpoznat pastinák od petržele? A proč se právě pastinák skvěle hodí do jídelníčku dětí i dospělých? Objevte kouzlo této kořenové zeleniny ve 13 skvělých receptech, které jsme pro vás připravili. A zjistěte více o pěstování a využití pastináku.

Pastinák setý se lidově označuje také jako pastiňák či pastyňák a patří mezi kořenovou zeleninu, stejně jako mrkev nebo řepa. Botanicky spadá pastinák do čeledi miříkovitých. Na čas upadl v zapomnění a dnes se znovu objevuje v menu luxusních restaurací.

  • Do naší oblasti se rozšířil z Kavkazu, Blízkého východu a Střední Asie.
  • Díky nenáročným podmínkám pěstování se hojně sklízí téměř po celém světě.

Jak poznat rozdíl mezi petrželí a pastinákem?

Ve vzhledu se liší jen mírně, více prozradí chuť. Pastinák je pro svou sladkou chuť oblíbený už od prvních dětských příkrmů. Na pohled je podobný petrželi, chutí připomíná spíše mrkev. Jak ale bílé podlouhlé kořeny spolehlivě rozpoznat?

  • Kořen pastináku bývá větší a mohutnější než kořen petržele.
  • Nať pastináku vyrůstá z jednoho menšího bodu, u petržele nať přesahuje celou vrchní část kořene. 
  • Místo, ze kterého vyrůstá nať je v případě pastináku lehce prohloublé, nať petržele vyrůstá z oblého vršku kořene.
  • Po seříznutí natě petržele se objeví lehce nafialovělý kroužek, pastinák zůstává po seříznutí bílý.

Ochutnejte pastinák v běžných i nevšedních kombinacích

Začněme hned od prvního ochutnání pastináku, který můžeme připravit na páře či v troubě a rozmačkat na hladké pyré ideální jako jeden z prvních příkrmů pro děti. Tepelná úprava podpoří sladkou chuť pastináku. Skvěle ladí také s ostatní kořenovou zeleninou v polévce, nebo jím můžete nahradit část brambor v oblíbené kaši

Máte rádi hranolky? Pak ty pastinákové rozhodně stojí za vyzkoušení. Jsou křupavé, příjemně sladké a celý pokrm ještě vyzdvihne strouhaný parmazán. Sladkou chuť pastináku můžete využít také v dezertech. Vyzkoušejte třeba náš koláč, ve kterém se snoubí jemná chuť pastináku, jablek, pomerančové kůry a pekanových oříšků pokrytá peřinkou ze sladkého tvarohového krému.

  • Pastinák je možné jíst také syrový a skvěle se hodí nastrouhaný v zeleninovém salátu.
  • Využít z něj můžete také nať, která je vhodná k ochucení polévek nebo přípravě pest.

Tipy pro pěstování pastináku

Na rozdíl od petržele je pastinák vytrvalá rostlina a kromě dostatku místa, slunečního svitu a závlahy nevyžaduje žádné speciální podmínky pro pěstování. Pastinák roste pomalu, proto mu dopřejte dostatek času a pravidelné zálivky. Více tipů pro pěstování pastináku najdete v našem sesterském titulu Naše krásná zahrada.

Skryt pre seznam