Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečte s ostružinami a zažijte blaho na duši i na jazyku

Pečte s ostružinami a zažijte blaho na duši i na jazyku
ZDROJ: Apetit

Nechte se okouzlit sladkými svody šťavnatých temně fialových plodů, které právě dozrávají. Bude jim to slušet v koláčích či pohárech, na vaflích i dortících... S ostružinami zkrátka naděláte spoustu parády... A ta chuť!

Můžete je pěstovat doma na zahradě, ale nasbíráte je v lese či u polní cesty. Připravíte z nich například výborný džem nebo koláč. Pojďme se blíž podívat, jak využít ostružin v náš prospěch.

8 způsobů, kam s ostružinami  

  1. V kuchyni se skvěle hodí při pečení – vyzkoušejte třeba recept na muffiny.
  2. Perfektně se hodí do bublanin a koláčů. Díky své barvě se často používají ke zdobení, například cheesecaků. Finální výsledek výborně lahodí oku i chuťovým buňkám.
  3. Připravit se nich dají smetanové zmrzliny i sorbety.
  4. Uvařit si z nich můžete také domácí džem. Velké tvrdší plody se hodí na domácí kompot. 
  5. V horkých dnech přijde vhod lahodná domácí limonáda.
  6. Ostružiny se uplatní i v míchaném nápoji s alkoholem.
  7. Díky kyselejší chuti dokážou odlehčit dezerty s krémy a dorty.
  8. Perfektně se kombinují se sýry a vyladí každé obložené prkénko. Jejich ostrost se krásně hodí do salátů a dokonce i k masu. Zejména se zvěřinou vytvoří lahodné duo. 

Ostružiny pomáhají hubnout i mládnout

Ostružiny jsou nejen chutné, ale i zdravé.

  • Obsahují velké množství bioflavonoidů. Ty jsou známé pro svou antioxidační funkci – blahodárný vliv mají především na cévy. Tytéž látky obsahují i maliny, ale v ostružinách jich najdeme až třikrát více.
  • Dále obsahují vitamin C, draslík, vlákninu, železo a hořčík. Často se mluví o jejich protinádorových účincích, údajně dokonce zmírňují vedlejší účinky ozařování a chemoterapie. 
  • Studie prokázaly, že ostružiny obsahují látky, které zpomalují stařeckou demenci.
  • Chrání játra i štítnou žlázu a díky nízké energetické hodnotě pomáhají při hubnutí. Navíc zpomalují stárnutí pokožky, podporují její pevnost a obecně mají rozjasňující efekt. Nejvíce tělu prospěšných látek mají nevyšlechtěné ostružiny z lesa, ale v menší míře je obsahují i plody ze zahrádky.

Jak na domácí pěstování ostružin

  • V Česku je registrovanáno hned několik odrůd ostružiníků, z nichž některé jsou dokonce beztrnné. Keře plodí na výhonech z předchozího roku.
  • Při prořezávání je tedy třeba na podzim odstraňovat odplozené výhony a ponechat ty, na kterých se plody objeví příští sezonu.
  • Na jaře je pak žádoucí výhony zkrátit, aby se keř příliš nezahušťoval. Vyhovuje jim poloha na slunci a pokud chcete jejich plody sklízet pohodlně, je vhodné je vyvazovat k opoře. Mohou být součástí i přírodních (nesříhaných) živých plotů. 
  • Zpravidla plodí během srpna a září. Zralost plodu poznáme podle barvy. Pokud jsou ostružiny hezky tmavě fialové až černé, jsou připraveny k využití.
  • Při sklizni je důležité si uvědomit, že se opravdu rychle kazí. Mají sklony k plesnivění, především při skladování v několika vrstvách. Ideální je ostružiny hned spotřebovat nebo je odstřihnout i s větvičkou. I tak ovšem vydrží jen pár dnů. 

Zástupce rodu ostružiník najdeme na každém kontinentu s výjimkou Antarktidy. Keř, na němž rostou fialovočerné plody, jimž říkáme ostružiny, se vědecky nazývá ostružiník řasnatý. Jeho příbuzným je ostružiník maliník.

Trnité šlahouny ostružin se vyskytují v lesích, na jejich okrajích, podél cest i na slunných mezích. Vyšlechtěné kultivary můžeme pěstovat také na zahradě. 

Skryt pre seznam