Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vajíčková: Královně českých pomazánek sluší různé obměny. Vyzkoušejte některou z 15 variant

Vajíčková: Královně českých pomazánek sluší různé obměny. Vyzkoušejte některou z 15 variant
ZDROJ: Apetit

Vajíčková pomazánka nebo vajíčkový salát září nejen během svátků jara, kdy nevíme co s vejci. Jde celoročně o oblíbenou a jednoduchou náplň chlebíčků a jednohubek. Málokdo pohrdne chlebem s vajíčkovou pomazánkou k večeři či k svačině. Sklenice vajíčkové dobroty se hodí jako rychlá záchrana před hladem i nečekanou  návštěvou. 

Snadnou pomazánku z vajíček můžete snídat, svačit, večeřet... Nebo ji nachystat předem, když víte, že nebudete mít čas cokoliv dalšího připravovat. Aby vás neomrzela, vybrali jsme pro vás několik receptů, se kterými si můžete dál podle fantazie hrát. 

Náš tip: Připravte si například i vajíčkový salát s ředkvičkami podle našeho video receptu

Skryt pre seznam
  • V neposlední řadě je vajíčková pomazánka geniálním způsobem, jak zpracovat přebytky vařených vajec z velikonoční koledy.

1. Klasika

S majonézou, nebo máslem? Tvaroh, nebo čerstvý sýr? Ať už je ta vaše klasika jakákoliv, vystačíte si jen s pár ingrediencemi a deseti minutami času.

  1. Základem jsou uvařená vejce. Natvrdo, nepřevařená. Oloupejte je, nakrájejte nahrubo nebo použijte speciální kráječ na vajíčka, aby vznikly drobné kostičky.
  2. Pak už je jen na vás, jestli je smícháte s majonézou nebo jinou cestou a pomazánka bude mít tvarohový či sýrový základ. Vajíčkový salát je trochu řidší než pomazánka, použít do něj můžete například zakysanou smetanu či jogurt v kombinaci s majonézou (nebo bez).
  3. K dochucení vřele doporučujeme najemno nakrájenou cibuli či jarní cibulku, plnotučnou hořčici, kyselou okurku, pepř a sůl.
  4. Pro barvu i zdraví můžete přidat také špetku kurkumy. Jarní klasika si žádá jarní bylinku: pažitka představuje tu správnou tečku.

2. Tex-mex inspirace

Klasika je klasika. Aby se neomrzela, můžete ji trochu přiostřit pikantními papričkami jalapeňo a místo pažitky do ní nasekat lístky čerstvého koriandru. Uvidíte, že vás bude bavit.

  • Podobně můžete experimentovat s nakládanými sušenými rajčaty, ančovičkami a bazalkovými lístky při přípravě vajíčkové pomazánky inspirované chutěmi Itálie.

3. S avokádem a jablky

Vajíčková pomazánka, jak ji neznáte. Dokonale zralé avokádo jí dodává na vláčnosti, takže nemusíte ke spojení použít tolik majonézy, křupavé jablíčko ji naopak příjemně osvěží. Takové sendviče představují dokonalé pohoštění k odpolednímu čaji v britském stylu.  

4. Se zeleninou

Připravte pomazánku podle základního základního receptu. Přidejte zeleninu podle vlastní chuti: sladkou nastrouhanou mrkev, kousek celeru, nadrobno nakrájenou papriku nebo rajče, na tenké proužky nakrájený pórek či nasekanou ředkvičku. I jen jedna surovina navíc pomazánku či salát zpestří a obohatí. 

5. Indická s kari

Držte si klobouky, letíme na výlet, alespoň kulinářsky. Není pochyb, že aromatická kombinace mangového čatní a výrazného kari koření nepochází z české kotliny, přesto udělá na vašich jarních talířích velkou parádu. Ozdobit vajíčkovou pomazánku, do které kari nebo čatní přidáte, můžete třeba nasekanými oříšky kešú nebo arašídy a hrstí zeleného koriandru.

6. Ze skleničky

Stejně efektní jako dezerty do skleničky jsou i tyto poháry naslano. Vajíčkové pomazánce či vajíčkovému salátu elegantní úprava a vrstvení sluší.

7. Bylinková

Bylinky volají jaro. A jsou skvělým způsobem, jak pokaždé nabídnout svým hostům něco jiného.

  • Nasekejte do vajíčkové pomazánky štiplavou pažitku, přidejte i její fialové květy rozebrané na jednotlivé kousky.
  • Pořádnou sílu předá pomazánce i vám medvědí česnek.
  • Jinou chuťovou variaci nabídnou také čerstvý koriandr nebo bazalka.
  • Zapomenout nemůžeme ani na řeřichu, která je díky snadnému pěstování na parapetu za oknem dostupnou variantou i tehdy, když ještě bylinky volně venku nerostou

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam