Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Baby kuřátka s bulgurem a šafránovým jogurtem
Baby kuřátka s bulgurem a šafránovým jogurtem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Baby kuřátka s bulgurem a šafránovým jogurtem

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2440 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 189 g
Tuky 135 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nedokážete se s partnerem dohodnout, kdo dostane kuřecí stehna a kdo prsa? Vsaďte na jarní kuřátka a každý bude mít své vlastní. Voňavé koření, které jsme použili, přímo volá po orientálně laděné příloze, proto jsme zvolili bulgurový salát a šafránový jogurt. 

Suroviny

ze 4 nakládaných citronů
petrželka 1 svazek
hladkolistá, lístky otrhané, stonky nasekané nadrobno
olivový olej 3 PL
sůl
kuře 2 ks
malá jarní nebo 1 standardní
nakrájené nadrobno
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný a nakrájený nadrobno
česnek 3 stroužky
oloupaný
římský kmín 2 ČL
mleté
koriandr mletý 2 ČL
mletá
vývar kuřecí 200 ml
sušené meruňky 1 hrst
nesířené
Na bulgur
bulgur 60 g
olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
nakrájené nadrobno
nakrájená nadrobno
koriandr čerstvý 1 svazek
nasekaný
lískové oříšky 50 g
opražené nasucho, zbavené slupky a nasekané
mandle plátky 25 g
opražené nasucho
Na šafránový jogurt
šafrán 1 špetka
z 1/2 citronu

Postup

1

Dejte do sekáčku kůru ze 2 nakládaných citronů, přidejte stonky petržele, harissu, 2 lžíce olivového oleje a rozmixujte na pastu a osolte. Kuřátka vložte do mísy, přelijte vzniklou marinádou a vetřete ji do všech záhybů i dovnitř. Nohy svažte. Dejte marinovat na alespoň 4 hodiny nebo přes noc.

2

Do sekáčku (netřeba jej vymývat) dejte cibuli, zázvor, česnek, 1 lžíci vody a rozmixujte dohladka. Přelijte do mísy, zakryjte a vložte do lednice.

3

Troubu předehřejte na 180 °C. Zbylý olej rozpalte ve větším kastrolu. Z kuřat seškrábněte co nejvíce marinády (uchovejte ji) a opečte je dozlatova ze všech stran. Vyjměte, ztlumte plamen a do hrnce vlijte cibulové pyré a zbylou marinádu. Osolte a zvolna vařte 10 minut, aby směs začala karamelizovat. Zbylou kůru nakládaných citronů nakrájejte na nudličky a spolu s kořením přidejte do hrnce. Ještě 5 minut vařte a přidejte drcená rajčata, vývar a osolte. Přiveďte k varu. Vsypte meruňky, olivy a vraťte do kastrolu kuřátka. Dejte do trouby a pečte zhruba 50 minut, aby kuřátka byla propečená.

4

Bulgur uvařte dle návodu na obalu, trvá to zhruba 10–15 minut. Slijte, přesypte jej do velké mísy a promíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou a osolte. Vmíchejte cibuli, rajče, papriku a lístky koriandru a hladkolisté petrželky. Těsně před servírováním vmíchejte polovinu ořechů, dochuťte, přesypte bulgur do servírovací mísy a posypte zbylými ořechy a mandlemi.

5

Šafrán dejte do mísy a přilijte 2 lžíce vroucí vody. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Jogurt osolte a vmíchejte citronovou šťávu a šafránovou vodu.

6

Pečená kuřátka podávejte s omáčkou, ve které se pekly, bulgurem a šafránovým jogurtem.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...