Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bifteki se salátem a rozmarýnovými bramborami
Bifteki se salátem a rozmarýnovými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bifteki se salátem a rozmarýnovými bramborami

4.3/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4603 kcal
Bílkoviny 230 g
Sacharidy 525 g
Tuky 175 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řecko znamená prázdniny, kdy je na všechno dost času. Na terase taverny plyne tempo příjemně pomalu, slunce zlatí retsinu ve skleničce a vzduchem se šíří vůně masa z grilu...

Suroviny

NA BIFTEKI
bez kůrky
nasekaná nadrobno nebo nastrouhaná
máta (sušená) 1 ČL
oregano 2 ČL
sušené
petrželka 1 PL
čerstvá, hladkolistá, lístky nasekané
pepř
čerstvě namletý
sůl
vejce 1 ks
olivový olej
na potření
NA SALÁT
vinný ocet červený 1,5 PL
olivový olej extra panenský 4 PL
oregano 1 špetka
sušené
ouzo 1 PL
(není nutné)
rajčata cherry 12 ks
překrojených na půl (nebo menších hezkých rajčat, těch pak může být méně, na čtvrtky)
okurka ½ ks
nakrájená na kolečka
na proužky
na tenoučké proužky
kalamata
kapary 1 PL
naložené
kopr 2 PL
nasekaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na rozmarýnové brambory
menší, se slupkou, vydrhnuté (nebo baby brambory)
rozmarýn
dlouhé a silné větvičky
olivový olej
na potření

Postup

1

Začněte s bramborami. Troubu rozehřejte na 180 °C. Rozmarýnové větvičky zbavte lístků kromě vrcholu (lístky schovejte na jiný účel) a namočte je na půl hodiny do studené vody.

2

Brambory v celku dejte do vody a uvařte do poloměkka, dokud nepůjdou propíchnout, ale nerozvařte. Brambory sceďte a nechte trochu zchladnout. Pak je propíchněte naostřenou špejlí nebo grilovací jehlou, aby šly navléknout na rozmarýnové větvičky.

3

Opatrně navlékněte na rozmarýn tak, aby nahoře zůstal vrchol s lístky. Špíz potřete olejem a dejte do trouby, dokud kůrka na bramborách není lehce opečená, trvá to 15–20 minut.

4

Toustový chléb bez kůrky vložte do mixéru a rozmělněte na strouhanku. Strouhanku dejte do mísy, přidejte všechno maso, cibuli, koření a petrželku. Osolte, opepřete a přidejte vejce. Promíchejte do kompaktní hmoty. Fetu nakrájejte na špalíčky zhruba o délce 5 cm.

5

Ochucené maso rozdělte na 12 stejných částí. Z poloviny každé části vytvarujte silnější placičku, položte na ni špalík sýra. Na ten navršte trochu masa a zaoblete do šišky. Každou šišku potřete olivovým olejem. Rozpalte grilovací pánev a grilujte bifteki zhruba 8 minut, během grilování jednou otočte.

6

Mezitím připravte salát. Smíchejte v míse na dresink ocet, olej, sůl, pepř, oregano a ouzo, pokud je používáte. Promíchejte s rajčaty, okurkou, paprikou a cibulí. Přidejte kapary, olivy a posypte koprem.

7

Bifteki podávejte se salátem a bramborami.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...