Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborové placky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 94
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1760 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 269 g
Tuky 52 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborové placky nebo také lokše jsou staročeskou pochoutkou, kterou si dejte jako přílohu k huse či kachně, samostatně se zelím a škvarky, nasladko s povidly nebo jen tak potřené sádlem. Klasické bramborové placky se opékaly nasucho na litinovém tále, ale dnes vám k tomu postačí kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem.

Suroviny

varný typ C
až 150 g (podle potřeby)
sůl
strouhanka 1 hrst
jemná
rozpuštěné, na pomaštění

Postup

1

Brambory omyjte a uvařte ve slupce doměkka. Ještě horké je oloupejte a prolisujte na vál. Přidejte mouku, strouhanku, osolte a vypracujte vláčnou hmotu podobnou těstu na bramborové knedlíky; pracujte rychle, aby směs zbytečně neřídla.

2

Z těsta vytvořte váleček, nakrájejte ho na kolečka a ta pak rozválejte na pomoučněném vále na co nejtenčí placky. Pečte je nasucho na litinové plotýnce nebo nepřilnavé pánvi z obou stran. Po upečení je ještě horké potřete mašlovačkou rozpuštěným sádlem a skládejte na sebe.

NĚCO NAVÍC

  • Do těsta můžete přidat jedno vejce nebo žloutek.
  • Mouku a strouhanku přisypávejte postupně – množství záleží na druhu a moučnosti brambor.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč