Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborový krém s kroupovým jelítkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3249 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 297 g
Tuky 174 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nebojte se vyzkoušet něco trochu jiného. Tahle kombinace chutí vás dostane.

Suroviny

moučné
celer ¼ ks
menší
+ 1 PL na opečení jelit
menší, nadrobno
česnek 4 stroužky
nasekané
kmín 1 ČL
drcený
vývar zeleninový 1,25 l
nebo voda
sůl
pepř
čerstvě mletý
jelito 2 ks
koupová, na ozdobu
majoránka (čerstvá)
několik snítek, k podávání
na plátky, opečená, na ozdobu

Postup

1

Brambory, pastinák a celer nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte sádlo, vsypte cibuli a česnek a opékejte na mírném ohni dorůžova. Přisypte kmín, bobkový list, kostičky brambor a zeleniny a krátce osmahněte. Zalijte vývarem či vodou, je-li třeba osolte a vařte doměkka.

2

Z polévky vylovte bobkový list, hrnec stáhněte z ohně a polévku rozmixujte a propasírujte přes jemné síto. Přilijte většinu smetany, nechte přejít varem a odstavte z ohně. Nakonec vmíchejte žloutek rozmíchaný ve zbylé smetaně a dochuťte solí a pepřem.

3

Jelita opečte na sádle a pak nakrájejte na plátky. Polévku podávejte s kolečky jelita, snítkou čerstvé majoránky a osmaženou cibulkou (viz Něco navíc).

NĚCO NAVÍC

Na sádle pomalu opékejte cibuli nakrájenou na plátky, dokud nezměkne a nezkaramelizuje. Hodí se červená, žlutá i jarní, podle vaší chuti. Polévku můžete ozdobit kromě majoránkou třeba i lístky řeřichy nebo petrželkou. Jelito lze místo opékání ohřát na páře.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč