Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku

Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku
ZDROJ: Apetit

Hrách a kroupy jsou oblíbeným staročeským pokrmem, která rozhodně patří i do současné kuchyně. Z výživového hlediska se tyto dvě suroviny dokonale doplňují a dodají tělu přesně to, co potřebuje. Navíc dokonale chutnají a potěší i ty, kteří maso příliš nevyhledávají.

Budulínku, dej mi hrášku…

O tom, že hrách byl pro naše předky důležitou potravinou je jasné už z toho, do kolika rčení, říkadel a pohádek se dostal. Aby také ne, vypěstovat si tuto nenáročnou luštěninu mohl každý hospodář, který vlastnil alespoň malou zahrádku nebo kus políčka.

  • Dozrálé lusky se vyloupaly, kuličky usušily a díky tomu je bylo možné po dlouhou dobu skladovat.
  • Zásobou hrachu zajistil sedlák dostatečný přísun bílkovin nejen své rodině, ale také čeládce. 

Co skrývá hrách pod slupkou?

Mladý čerstvý hrášek a hrách jsou jedna plodina. Zelený hrášek v lusku je čerstvý a nezralý –  z výživového hlediska se řadí mezi zeleninu. Oproti tomu hrách je dozrálý a patří mezi luštěniny.

  • Na trhu je k mání hrách zelený, žlutý, ale také loupaný nebo půlený.
  • Čvrtinu nevařeného hrachu tvoří bílkoviny, uvařením se jejich podíl sníží zhruba na 6% podíl. 
  • Hrách obsahuje vitamíny skupiny B a minerály jako drasllík, zinek, železo a hořčík.
  • Možnosti kulinářské úpravy hrachu jsou neuvěřitelně variabilní. Je vhodný k přípravě kaší, polévek, kari, luštěninových placiček nebo ho kombinovat s obilninami či zeleninou v salátech.

Jak zmírnit nadýmání?

Někteří mají s luštěninami problém proto, že způsobují nadýmání. Abyste tento fakt minimalizovali, zkuste několik našich tipů:

  • Luštěniny vždy namočte – ideálně přes noc. Než je budete vařit, vodu slijte a použijte novou.
  • Před vařením přidejte do vody bylinky, které pomohou nadýmání zmírnit. Účinná je saturejka, bobkový list nebo třeba majoránka.
  • Oligosacharidy, které plynatost způsobují, se nejvíc vyskytují ve slupce hrachu. Proto doporučujeme ze začátku používat luštěniny loupané. Velmi oblíbená je červená čočka, ale také zelený a žlutý hrách.
  • Z počátku si dopřejte menší porce, ideálně v kombinaci s dušenou nebo pečenou zeleninou.

Houpy, houpy, kočka snědla kroupy…

Jestli jsme výše psali, že hrách se vyskytuje velmi často v naší lidové slovesnosti, tak jeho stejně oblíbeným parťákem jsou kroupy. Kroupy jsou mírně obroušená zrna ječmene setého, která jsou k dostání v různých velikostech.

Ječmen, je navíc nejstarší pěstovanou obilninou, kterrou z našich spíží téměř vytlačila pšenice. K této pochoutce se však můžeeme vracet, k dostání je totiž zcela běžně.

  • Skoro tři čtvrtiny hmotnosti ječmene tvoří sacharidy.
  • Obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.
  • Je zdrojem vitamínu B1, B6 a kyseliny listové.
  • Kroupy jsou dobré na šlachy a vazy, zpevňují cévy a zlepšují hojení ran.

Jak vařit kroupy

  • Před vařením kroupy pořádně propláchněte studenou vodou.
  • Abyste dosáhli co nejlepšího výsledku, nechte kroupy ještě alespoň na hodinu namočené ve vodě. Nabobtnají a po uvaření bude mít celé zrno stejnou konzistenci.
  • Kroupy během vaření velmi pění, myslete na to už na začátku a zvolte velký hrnec.
  • Na jeden díl ječmene použijte tři díly vody a vařte do změknutí. Délka varu se pohybuje okolo jedné hodiny, ale pokud jste kroupy předem namočili, délku varu podstatně zkrátíte.
  • Pokud se všechna voda nevyvařila, sceďte ji.

Zdroj info: časopis Apetit

Autor: KatkaVavrova
Kuba
Do hodiny
Velmi snadné
Kuba
Do hodiny
Velmi snadné