Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jogurtová polévka s kroupami a cizrnovými kofty

Jogurtová polévka s kroupami a cizrnovými kofty

5/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1874 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 182 g
Tuky 72 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle jste kroupy ještě nejedli – v krémové polévce, ve které se snoubí jemná nakyslost jogurtu a citronu s ostrostí chilli. Sem tam se zakousnete do kofty s křupavou kůrčičkou a při tom si v duchu říkáte: proč jsem tohle božské jídlo neobjevil(a) dřív?

Suroviny

olivový olej 1 PL
česnek 3 stroužky
nadrobno
chilli sušené 1 špetka
drcené
vývar zeleninový 1,5 l
ječné kroupy 100 g
propláchnuté
z jednoho biocitronu
šafrán 1 špetka
škrob 2 ČL
sůl mořská
červená, k podávání
koriandr čerstvý
k podávání
olivový olej
na pokapání
Na kofty
400g
malá, nadrobno
koriandr čerstvý 1 hrst
nasekaný
petrželka 1 hrst
nasekaná
máta 1 PL
nasekaná
paprika mletá uzená 1 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
škrob 1 PL
rostlinný olej

Postup

1

Na kofty v robotu promixujte cizrnu s cibulí nadrobno (ne na kaši). Přidejte do mísy s bylinkami a kořením, osolte, promíchejte a vmíchejte škrob (podle potřeby i víc, aby se směs spojila). Vytvořte koule velikosti vlašského ořechu a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.

2

V hrnci na olivovém oleji na středním plameni opékejte česnek a sušené chilli 30 sekund, pak přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Přidejte kroupy, citronovou kůru a šafrán. Vařte 20–25 minut, až budou kroupy měkké.

3

Mezitím v míse prošlehejte jogurt. V menší misce smíchejte škrob a 40–50 ml studené vody, abyste vytvořili hladkou pastu. Pak do ní vmíchejte žloutek a směs zašlehejte do jogurtu. Za stálého šlehání pramínkem přilijte 100 ml horkého vývaru z vaření krup. Nyní jogurtovou směs vlijte do polévky k měkkým kroupám, stále míchejte. Ztlumte plamen a za stálého míchání zahřívejte asi 4 minuty; polévka se nesmí vařit, jen prohřát. Na závěr ji osolte a uchovejte horkou.

4

V hluboké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje a po částech smažte za obasného obracení cizrnové kofty dozlatova – stačí 2 minuty. Nechte okapat na papírových utěrkách.

5

Polévku rozlijte do misek, přidejte kofty, nasekanou čerstvou chilli papričku a koriandr. Pokapejte olivovým olejem a podávejte.

[[nid:26512]]

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...