Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2465 kcal
Bílkoviny 156 g
Sacharidy 227 g
Tuky 90 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při vymýšlení tohoto receptu jsme se inspirovali na severu Evropy. Při ochutnávání jsme však seversky střídmí nebyli...

Suroviny

drobné, nové, vydrhnuté
2 PL
vločková mořská sůl Maldon
vinný ocet bílý 125 ml
losos 4 filety
po 200 g, s kůží
olivový olej
na potření
sůl mořská
pepř
čerstvě drcený
kerblík svazek
lze nahradit hladkolistou petrželkou
Na zálivku
2 PL
nakládaný křen strouhaný

Postup

1

1 Prošlehejte přísady na zálivku a dejte stranou. Brambory dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a zprudka přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut doměkka. Slijte a nechte vychladnout. Pak nakrájejte na tenké plátky.

2 Okurku dejte do mísy, osolte a nechte 5 minut vypotit. Propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Do mísy dejte ocet a cukr a míchejte, až se cukr rozpustí. Vmíchejte okurku a nechte 10 minut odpočívat. Pak okurku vyjměte.

3 Lososa potřete olejem a opepřete. Rozpalte nepřilnavou pánev a vložte filety lososa kůží dolů. Opékejte 4 minuty, obraťte a opékejte 2-4 minuty, až bude udělaný tak, jak to máte rádi. Opatrně maso rozeberte a poklaďte s ním brambory, spolu s okurkou a kerblíkem nebo petrželkou. Osolte vločkovou solí, pokapejte zálivkou a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Vločková sůl je někde na půl cesty mezi jemnou a hrubou. Ploché jemné krystalky se báječně hodí na závěrečnou úpravu například steaků nebo všude tam, kde chcete vypíchnout slaný tón. Vyrábí je mj. firma Maldon.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...