Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brusinkový koláč s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 40
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6624 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 725 g
Tuky 337 g
Vláknina 93 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý moučník pro zimní neděli. Kousek koláče plného šťavnatých brusinky a posypaného křupavou sladkou drobenkou se postará o dobrou náladu.

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
máslo 115 g
změklé plus na vymazání formy
sůl špetka
vejce 3 ks
semínka z poloviny nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
mandlový extrakt ½ ČL
čerstvých amerických, promíchaných se 3 lžícemi cukru
na poprášení
Na drobenku
třtinový cukr 100 g
světlý
máslo 170 g
solené

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C a dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem. Prsty zpracujte suroviny na drobenku.

2

Máslo utřete s cukrem a špetkou soli, zašlehejte postupně vejce, vyškrabaná semínka z vanilkového lusku, mandlový extrakt a zakysanou smetanu a vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem.

3

Do těsta zapracujte pomocí lžíce brusinky promíchané s cukrem. Těsto přesuňte do formy a posypte drobenkou.

4

Pečte asi hodinu; pak zkuste špejlí ve středu těsta, jestli nelepí. Koláč dejte chladnout na mřížku; potom ho vyjměte z formy a podávejte poprášený cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/1

Komentáře

26.10.2018 22:06

Moc dobrý. Akorát péče se dýl než hodinu. Už jsem to dělala s brusinkami, hroznami, lesním ovocem ... atd. Když nemám smetanu tak používám jogurt. Vyšlo dobře. Drobenky se mně zda hodně tak používám poloviční dávku.

05.01.2016 17:43

Výborná koláč! Je velmi hebký a nadýchaný. Dělala jsem ho z poloviční dávky do stejné formy a úplně to stačilo na 8 kousků. Určitě jsem ho nedělala naposledy :)

06.01.2016 13:42

Jsme moc rádi, že Vám chutnalo :-)! Je to i náš horký favorit pro zimní měsíce.

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...