Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brynzovník
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné Na asi 10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4400 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 334 g
Tuky 281 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Dětství mám navždy spojené s babiččinými slanými i sladkými koláči, které šikovně ‚čapkala‘ na plech a které jsme my děti chodily tajně ujídat,“ vzpomíná Helena Koťková. Brynzovník podle receptu její babičky je skvělý k pivu i vínu. Ochutnat jste ho mohli na Apetit pikniku.

Suroviny

mléko 200 ml
krystalový cukr 1 PL
sůl 1 PL
Na náplň
brynza 300 g
máslo 200 g
změklé

Postup

1

Na náplň smíchejte máslo s brynzou a dejte vychladit, náplň tak bude v těstě lépe držet.

2

Na těsto: do vlažného mléka nasypte cukr a rozdrobte droždí a vše rozmíchejte dohladka. Mouku nasypte do mísy a uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte mléko s cukrem a droždím a nechte vzejít kvásek. Přidejte žloutek, sůl, zbylé mléko a vypracujte těsto, nejdříve v míse a potom na válu. Těsto dejte zpátky do mísy, zakryjte utěrkou a nechte vykynout (stačí mu půlhodinka).

3

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na čtverec a doprostřed si naznačte menší čtverec, posunutý o 90 stupňů tak, aby rohy menšího čtverce ležely ve středu stran čtverce z těsta. Náplň rozetřete do tvaru tohoto vnitřního čtverce. Prázdné rohy těsta přeložte do středu, jako když skládáte obálku. Spoje přitlačte. Těsto nyní přeložte na polovinu, trochu rozválejte, přeložte znovu na polovinu (kratší strany k sobě), znovu trochu rozválejte a opět přeložte (tedy levou stranu k pravé, horní ke spodní a nakonec opět levou k pravé). Nelekejte se, když těsto během překládání popraská.

4

Připravený brynzovník dejte na plech vyložený pečicím papírem (můžete jej nechat, jak je, nebo dát do formy a rukama trochu vytvarovat) a nechte ještě chvilku kynout. Potom dejte péct asi na 45 minut. V průběhu pečení potírejte máslem nebo tukem, který vyteče z náplně.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Komentáře

10.02.2016 07:57

veľmi zaujímavý slaný koláč, pre leto ako stvorený, len na budúce dám 100 g masla a 400 g bryndze.

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč