Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty s brynzou

Brynza se tradičně vyrábí z ovčího mléka, které se vyznačuje specifickou vůní a chutí. Narazit však můžete i na brynzu z mléka kravského. Bez brynzy by se neobešly brynzové halušky, brynzové pirohy ani demikát. Lze ji však skvěle uplatnit v mnoha dalších jídlech. Čerstvá brynza je živoucím organismem plným bakterií a kvasinek. To z ní činí potravinu s blahodárnými účinky.

...

  

  • Brynzu známe ve dvou základních variantách: zimní a letní. Letní se vyrábí v době hojnosti čerstvého ovčího mléka, tedy zhruba od Velikonoc. Zimní se vyrábí ze zasudovaného hrudkového ovčího sýra, tedy z polotovaru připraveného v letní sezóně.
  • Speciálním typem brynzy je slovneská májová brynza. Tu od roku 2008 chrání evropské logo Chráněného zeměpisného označení. Slovenské ovce totiž v květnu spásají unikátní traviny, které dodávají mléku (a sýru) jedinečnou chuť.
  • Brynza obsahuje vitamín B3, C a D. Navíc ovčí mléko má příznivější složení mastných kyselin než kravské.

Celý popis