Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pltnické pirohy s brynzou a koprem
Pltnické pirohy s brynzou a koprem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pltnické pirohy s brynzou a koprem

4.6/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5085 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 653 g
Tuky 188 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pirohy (nebo i halušky) s brynzou se na Slovensku podávají také jako menší chod po hlavním masitém jídle. „Pirohy můžete plnit nejrůznějšími slanými i sladkými náplněmi, např. zelím nebo višňovou či borůvkovou zavařeninou,“ říká autorka receptu z Pováží Saša Švolíková.

Suroviny

vejce 2 ks
sůl
rozpuštěné
k podávání
na kostičky, rozškvařená
Na náplň
brynza 250 g
moučné, varný typ C, uvařené ve slupce
kopr 1 svazek
čerstvý

Postup

1

Z prosáté mouky, vajec, 300–400 ml vody a špetky soli vypracujte hladké nelepivé těsto – mělo by se podobat nudlovému, ale je řidší. Z celkové dávky těsta oddělte čtvrtinu a připravte z ní nudle do fazolové polévky na předchozí straně. Zbylé těsto přikryjte, aby neoschlo.

2

Vychladlé brambory oloupejte, rozmačkejte a postupně vmíchejte do brynzy. Brambory sýr zjemní i zahustí – řiďte se svou chutí. Nakonec přidejte nasekaný kopr; část si nechte stranou k podávání.

3

Těsto rozdělte na 2 díly a vyválejte z něj dva stejně velké pláty o síle 2 mm. Na jeden plát těsta klaďte lžící v pravidelných intervalech, asi 5 cm od sebe, hromádky náplně. Mezi hromádkami náplně těsto potřete trochou vody nebo bílkem a překryjte druhým plátem těsta. Mezi kopečky těsto přitiskněte prstem a rozkrájejte rádýlkem na jednotlivé čtverce. Vzniknout by tak měla mřížka čtverců o hraně asi 5 cm.

4

Pirohy vkládejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou na povrch; trvá to asi 5 minut. Uvařené pirohy vyjměte, propláchněte v cedníku horkou vodou (nebo je vkládejte do nádoby s teplou vodou), aby se nesrazily, a přelijte rozpuštěným máslem. Podávejte se zakysanou smetanou, zbylým koprem a s rozškvařenou slaninou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...