Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Demikát a stískance
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5610 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 569 g
Tuky 262 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Demikát, tedy brynzová polévka, je klasika a jeden z pokladů slovenské kuchyně. Pro nás jsou stískance hned na dalším místě. Předčí dokonce i pagáčky. Při focení mizely jak pára nad hrncem! Jsou skvělé k polévce, ale i jen tak k pivu.

Suroviny

Na demikát
nebo sádlo
nakrájená nahrubo
větší, oloupané a nakrájené na menší kostičky
vývar zeleninový 1 l
nebo dle potřeby
brynza 300 g
rozdrobená
+ k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
pažitka
na ozdobení
Na stískance
omyté
lze půl napůl s polohrubou
sůl 1 ČL
+ na dochucení
rozpuštěné + na vymazání plechu
hrubá, nemusí být
nakrájených nadrobno nebo namletých
pepř
čerstvě mletý
na potření

Postup

1

V hrnci rozpusťte máslo a na středním plameni zvolna opékejte cibuli dosklovita. Přisypte papriku a míchejte, až se rozvoní. Přidejte brambory a vývar. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 15 minut, aby byly brambory měkké. Pokud chcete bramborovou vložku, část brambor vyjměte. Přidejte brynzu, zakysanou smetanu a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku podávejte zdobenou pažitkou a zakysanou smetanou.

2

Na stískance uvařte brambory ve slupce. Nechte vychladnout, oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte najemno do mísy. Přidejte mouku, sůl, zpracujte těsto a vytvarujte váleček. Odkrajujte kousky a každý vyválejte na placku zhruba 0,5 cm silnou, jako na lokše. Placky potřete sádlem, posypte krupicí, chcete-li, a škvarky. Můžete trochu osolit (ale škvarky bývají slané) a opepřit. Poté každou placku složte na třetiny a z delší strany opět na třetiny. Vznikne čtvereček. Hotové skládejte na dobře vymaštěný plech. Potřete prošlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte 15 minut, až zezlátnou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...