Skvělý pečený candát podle šéfkuchaře Romana Pauluse.
Suroviny
candát
1
ks
přibližně kilový, vykuchaný
tymián
svazek
pepř
bílek
3
ks
sůl mořská
1,5
kg
olivový olej
3
PL
paprika
200
g
mix červená, zelená, žlutá - pokrájené na kostičky
cibule
100
g
pokrájená na drobno
česnek
2
stroužky
plátky
cuketa
100
g
pokrájená i se slupkou na kostičky
lilek
100
g
pokrájený na kostičky
rajče
100
g
pokrájené na kostičky
100
ml
Martini
rozmarýn
svazek
Postup
1
Candáta očistěte, vykrojte žábry, ale nechejte šupiny - mořská krusta se na ně nepřilepí. Rybu naplňte tymiánem a rozmarýnem, uvnitř osolte a celou opepřete. Bílky ušlehejte a smíchejte s mořskou solí. Na dno pekáče dejte polovinu připravené krusty, navrch položte rybu a zakryjte ji zbytkem bílků se solí. Pečte při 200 °C, v horkovzdušné troubě při 180 °C asi 45 minut.
2
Vyndejte z trouby, nechte 5 minut odstát, krustu nařízněte nožem a sejměte ji. Poté pomocí rybího nože odstraňte kůži a připravte filátka.
3
Na pánvi si rozehřejte olej, přidejte cibuli, česnek a papriku. Krátce poduste, přidejte lilek, cuketu a zastříkněte martini. Chvíli povařte a nakonec přidejte rajčata. Osolte a opepřete.
Tip: solnou krustu můžete klidně promíchat s kůrou nastrouhanou z jednoho citronu - krásně ji provoní. Po upečení krustu z ryby sundejte, aby se sůl dál nevpíjela do masa. Použitou solnou skořápku vyhoďte.
Tip: solnou krustu můžete klidně promíchat s kůrou nastrouhanou z jednoho citronu - krásně ji provoní. Po upečení krustu z ryby sundejte, aby se sůl dál nevpíjela do masa. Použitou solnou skořápku vyhoďte.