Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6/5 Počet hodnocení: 25
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1691 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 267 g
Tuky 30 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ještě teplý a s křupavými krystalky soli na povrchu - takhle si nejjednodušší chléb placák vychutnáte nejvíc.

Suroviny

mléko 330 ml
vlažné
droždí sušené 2 ČL
plus trochu na pomoučení válu
sůl 1 ČL
olivový olej 1 PL
sůl mořská

Postup

1

V misce smíchejte mléko, droždí a cukr. Nechte na teplém místě vzejít kvásek; na povrchu se objeví bubliny.

2

Z mouky, soli, oleje a vzešlého kvásku vypracujte v zadělávací míse hladké těsto. Pak ho ještě pět minut zpracovávejte na lehce pomoučněném válu, aby bylo opravdu pěkně hladké a pružné. Pokud by se při tom těsto lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout na dvojnásobný objem (mělo by to trvat cca třicet minut). Mezitím zahřejte troubu na 180 °C a plech lehce vymažte olejem (případně vyložte pečicím papírem).

3

Těsto propracujte a pak z něj rukama vytvarujte zhruba centimetr silnou placku.

4

Potřete ji olejem a posypte solí. Pečte 15–20 minut, nebo dozlatova.

NĚCO NAVÍC: Nic vám nebrání posypat placák kromě soli také semínky nebo kořením podle vlastní chuti a fantazie.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč