Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cikánská v žemli
Cikánská v žemli
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cikánská v žemli

4.5/5 Počet hodnocení: 25
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3418 kcal
Bílkoviny 223 g
Sacharidy 321 g
Tuky 103 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Česku máme sekanou v housce, na Slovensku cikánskou v žemli. Kus šťavnaté vepřové krkovičky v housce – oblíbený slovenský fast food – často potkáte na trzích či slavnostech. Tajně doufáme, že se tento recept probojuje do stánků i u nás. 

 

Suroviny

bez kosti
sůl 15 g
+ na maso
pepř 1 špetka
česnek 5 stroužků
drcených
hořčice plnotučná
k potření + k podávání
mléko 500 ml
na opékání
nakrájené na kolečka
housky 6 ks
k podávání
beraní rohy
k podávání
k podávání
k podávání

Postup

1

Maso nakrájejte na plátky (na cca 4, maximálně na 6), naklepejte, osolte, opepřete, potřete česnekem, hořčicí a na- skládejte do uzavíratelné nádoby. Zalijte mlékem a osolte. Dejte odležet do lednice, minimálně na 6–8 hodin, nejlépe však přes noc.

2

V pánvi rozehřejte sádlo a okapané plátky masa na něm zvolna opečte z obou stran. Do výpeku vsypte cibuli a opečte ji dozlatova.

3

Housky rozkrojte, spodní polovinu potřete hořčicí, na ni dejte plátek masa, trochu opečené cibule a beraní rohy, feferonky nebo okurky. Přiklopte zbylou polovinu žemle a podávejte nejlépe s dobře vychlazeným pivem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...